Voetbalreizen Everton FC
Boek je voetbalreis naar Everton FC eenvoudig in vier klikken
Boek je complete voetbalreis naar Everton FC eenvoudig op maat. Kies welke wedstrijd, hotel & zitplaats overzichtelijk op één plek. Geen boekingskosten.
Boek een voetbaltrip naar Everton FC en het historische Goodison Park, een van de oudste voetbalstadions ter wereld. Als beide teams het veld opkomen, onder de klanken van de Z-Cars theme song en het gezang van 40.000 uitzinnige fans, zul je ervaren dat er niets te vergelijken is met een voetbalwedstrijd in dit stadion. Niet voor niets wordt Goodison Park The Grand Old Lady van het Engelse voetbal genoemd. En wacht zeker niet te lang met boeken! In 2024 zal het stadion plaats maken voor woningbouw en verhuist Everton FC naar een nieuw veld aan de rivier de Mersey. Beleef nog één keer de unieke sfeer van dit stadion. En ruim ook voldoende tijd in om de stad te ontdekken, want Liverpool heeft de bezoeker van alles te bieden
Alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Everton FC
Wij hebben de beste tips voor je uitgezocht om ervoor te zorgen dat je alles uit je voetbalreis naar Everton FC kunt halen. Van praktische informatie rondom Goodison Park tot de beste tips om Liverpool te verkennen.
- Informatie over Goodison Park, route & tips
- Informatie over Everton FC
- Wat te doen in Liverpool
Het stadion van Everton: Goodison Park
Nadat Everton FC in 1892 met ruzie uit Anfield vertrok, kocht het op 800 meter afstand een stuk grond, waar het Goodison Park liet bouwen. Samen met Celtic Park is dit het eerste stadion ter wereld dat speciaal voor de voetbalsport werd gebouwd. Beide stadions werden op dezelfde dag geopend. Op 2 september 1892 speelde Everton zijn eerste wedstrijd in het stadion; Bolton Wanderers werd met 4-2 geklopt. Inmiddels speelt de club al 130 jaar in Goodison Park, dat heel wat records op zijn naam heeft staan. Zo is er geen stadion in Engeland waar meer wedstrijden op het hoogste niveau zijn gespeeld dan in Goodison Park. Niet voor niets is de bijnaam van het stadion dan ook The Grand Old Lady. In 1931 werden er overdekte dug-outs aangelegd; ook hiermee zorgde Everton FC voor een Engelse primeur. In 1958 kreeg het als eerste de beschikking over veldverwarming. Daarvoor werd dertig kilometer elektrische draad onder het veld aangelegd.
Wat ook niet onvermeld mag blijven is de aanwezigheid van een kerk op het terrein. De St. Luke’s Church is volledig ingesloten door de Goodison Road Stand en de Gwladys Street Stand en is slechts enkele meters verwijderd van de hoekvlag. Nog steeds is de kerk bij tv-registraties duidelijk te zien, al wordt hij de laatste jaren enigszins aan het zicht onttrokken door een enorm videoscherm. Op zondag wordt er een kerkdienst gehouden; vandaar dat Everton FC op die dag nooit een wedstrijd speelt. Op wedstrijddagen gaat de kerk twee en half uur voor de aftrap open, zodat supporters zich even rustig kunnen voorbereiden of een kopje thee kunnen drinken. Bij de kerk ligt een herdenkingstuin, waar de as van Everton-fans over de hele wereld wordt geplaatst.
Omdat het stadion midden in een woonwijk ligt zijn er geen mogelijkheden tot uitbreiding van het stadion, waardoor de inkomsten achterblijven met die van de concurrentie. Met ingang van het seizoen 2024-2025 zal Everton verhuizen naar de Bramley Moore Dock, aan de Thames. Daar zal een stadion verrijzen met zo’n 53.000 plaatsen.
Hoe bereik je Goodison Park?
Goodison Park ligt in Walton, op zo’n vijf kilometer afstand van het centrum van Liverpool. Je kunt ervoor kiezen om te voet naar het stadion te gaan; reken erop dat je ongeveer een uur onderweg bent. Goodison Park is echter ook prima te bereiken met de bus of de trein. Op wedstrijddagen rijdt er zelfs een rechtstreekse bus vanaf het stadscentrum
Met de bus
Er zijn diverse bussen die vanaf het centrum naar Goodison Park rijden.
Vanaf het Queen Square busstation kun je kiezen uit de buslijnen 19 (uitstappen op Bullens Road), 20, 21, 310 en 345 (allen uitstappen bij Ludlow Street). Vanaf deze haltes loop je in een paar minuten naar het stadion.
Op wedstrijddagen rijdt er een speciale busdienst vanaf het centrum rechtstreeks naar Goodison Park. Deze lijn 919 vertrekt vanaf Stand 10 in St. John’s Lane, vlakbij station Liverpool Lime Street in het centrum van de stad. De rit naar het stadion duurt niet langer dan tien minuten.
Tien minuten na afloop van de wedstrijd vertrekt lijn 919 vanaf Walton Lane, tegenover de clubwinkel, voor de terugreis. Voor een enkele reis betaal je £2,30, voor een retourtje £4,40.
Met de trein
Vanaf Liverpool Centrum kun je met de Merseyrail in tien minuten naar station Kirkdale reizen.
Dit is het treinstation dat het dichtst bij Goodison Park ligt. Het is dan nog 15 minuten lopen naar Goodison Park.
Adresgegevens Goodison Park:
Goodison Road
Liverpool
L4 4EL
Plattegrond van het stadion
Momenteel heeft Goodison Park een capaciteit van 39.572 zitplaatsen, en bestaat het uit vier afzonderlijke tribunes. Deze zijn allen vernoemd naar de straat aan de achterkant van de tribune.
De zijdes van het stadion zijn:
- De Goodison Road Stand
De indrukwekkend hoge hoofdtribune werd geopend in 1971, als vervanger van de oude tribune uit 1909. Goodison Road is een dubbeldekkerstand, waarbij het onderste deel twee verdiepingen heeft. Op de bovenste rijen van de hoofdtribune moet je geen last hebben van hoogtevrees. Je hebt er wel een geweldig uitzicht over het veld, Stanley Park, en in de verte Anfield Road.
- Bullens Road Stand
De oosttribune aan de lange zijde is een ontwerp van de ‘vader alle Engelse voetbalstadions’, Archibald Leitch. De tribune bestaat uit twee verdiepingen en drie secties: de Upper Bullens, de Lower Bullens en de Paddock. De supporters van de bezoekende ploeg zitten hier in de hoek van de tribune. Er is plaats voor zo’n 3.000 uitfans.
- The Park End
De tribune achter het doel aan de zuidkant heeft de kleinste capaciteit en is de enige met slechts één verdieping. Zoals uit de naam al blijkt ligt deze tribune tegen Stanley Park aan en bevindt zich dus het dichtst bij Anfield Road.
- Gwladys Street Stand
De tribune achter het doel aan de noordkant van het stadion bestaat uit twee niveaus en wordt ook wel ‘The Popular’ genoemd. Op de onderste verdieping verzamelen zich de meest luidruchtige Everton-fans. Als Everton de toss wint, kiest het er altijd voor om in de tweede helft in de richting van deze tribune te spelen, om te profiteren van zoveel mogelijk support.
Goodison Park stadiontour
Gelukkig biedt Everton FC je ook de kans om door middel van een rondleiding achter de schermen van The Grand Old Lady te kijken. Onder leiding van een ervaren gids leer je alles over de geschiedenis van de club en word je rondgeleid door Goodison Park. Je bezoekt beide kleedkamers, de Directors’ Box en de Hospitality Lounge. Ook ervaar je hoe het is om via de spelerstunnel het veld van de Grand Old Lady te betreden, natuurlijk onder de klanken van de Z-Cars tune. Als extraatje is er gelegenheid tot het maken van foto’s op de stoel die de trainer gebruikt voor zijn interviews na de wedstrijd. De prijs voor volwassenen is £20, 65+’ers en jongeren krijgen korting. Stadiontours vinden dagelijks plaats, behalve op de dag voor, op of na een thuiswedstrijd. De rondleidingen beginnen meestal om 11.00, 13.00 en 14.30 uur.
Online reserveren wordt absoluut aangeraden. Zeker nu het eind van het stadion in zicht komt zijn de tours snel uitverkocht, en soms worden er ook extra rondleidingen aan het programma toegevoegd.
Hapjes en drankjes in de buurt van het stadion
Dat Everton-supporters wel van een biertje houden werd wel duidelijk in een groot onderzoek uit 2018. Het bleek dat Everton-fans meer alcohol consumeren dan enige andere groep supporters in de Premier League. Er zitten dan ook voldoende sfeervolle pubs in de buurt van het stadion. In het stadion zelf is er een behoorlijke keuze aan snacks, en anders kun je wel terecht bij een groot aantal fastfoodketens die allemaal binnen 600 meter van Goodison Road liggen. De beste opties hebben we voor je op een rij gezet.
The Winslow
Er is geen discussie mogelijk: The Winslow Hotel op Goodison Road is bij uitstek dé Everton FC-fanpub. In een recente peiling bleek dat 33% van de Everton-fans deze Pub als hun favoriete matchday-café aanwezen. Maar dat kan ook moeilijk anders met een pub die op tien meter afstand ligt van Goodison Park. Vergaap je aan de vele Everton-memorabilia of de voormalig Everton-spelers die hier geregeld een drankje komen halen. De pub is alleen geopend op wedstrijddagen, dus grijp je kans tijdens je voetbaltrip en meng je onder de andere supporters in dit ultieme Everton-café.
The Brick
Over Everton fanpubs gesproken: sportsbar The Brick op County Road, op nog geen 300 meter van Goodison Park, is een goede tweede. Veel fans die geen kaart voor de wedstrijd hebben volgen het duel hier vaak op één van de schermen. En gelukkige fans met een kaart, zoals jij, drinken voor en na de wedstrijd graag een biertje en eten een (gratis aangeboden) hapje.
The Dixie Dean Hotel
Het Dixie Dean Hotel is een eerbetoon aan de grootste voetballer die Everton ooit gekend heeft: Dixie Dean. Niet dat iemand hem nog in levende lijve heeft zien voetballen, maar zijn daden waren groot. Zo werd hij in 1928 topscorer in de competitie met liefst zestig doelpunten. Een record dat nooit verbroken is. Dean speelde in veertien seizoen 399 wedstrijden voor Everton en maakte daarin 349 doelpunten. Op zaterdag en zondag kun je lunchen en dineren in Restaurant Nr. 9, vanzelfsprekend het rugnummer van het clubicoon. Elk gerecht heeft een Dixie Dean-twist, terwijl je op de achtergrond de ene na de andere clubsong hoort. Tevens vind je er unieke memorabilia uit de carrière van de voetballer. Als het meezit tref je ook de Guest Relations Director, een kleindochter van Dixie Dean. Het hotel bevindt zich in het centrum van de stad op Victoria Street.
The Baltic Fleet
Ben je in Liverpool, dan kun je de stad niet verlaten zonder het lokale gerecht te hebben geproefd. ‘Scouse’ is een stoofpot met vlees, die zó karakteristiek is voor de stad dat het ook de bijnaam is voor een inwoner van Liverpool. En de beste scouse schijnt volgens de kenners geserveerd te worden in dit Victoriaanse café. Ook het assortiment aan tapbieren is enorm. Bij mooi weer kun je lekker buiten plaatsnemen bij een van de picknicktafels met uitzicht op de tegenovergelegen Albert Dock. Het restaurant ligt op 33A Wapping en is elke dag geopend van 16.00 tot 23.00 uur (van vrijdag tot en met zondag al vanaf 12.00).
Informatie over Everton FC
Everton is de oudste club van de stad en werd in 1878 opgericht door parochianen van de St. Domingo-kerk. Er werd in de zomermaanden cricket gespeeld, maar de leden wilden ook in de winter graag actief blijven. Daarom werd de voetbalclub St. Domingo’s opgericht. Het succes was zodanig dat ook veel mensen van buiten de parochie lid wilden worden. Daarom werd een jaar later de naam veranderd in Everton FC, naar de wijk waarin het stadion staat.
In 1884 verhuisde Everton FC naar Anfield Road, omdat het kleine terrein in Stanley Park te klein werd. Al snel ontstond er onenigheid in het bestuur, toen voorzitter John Houlding ook eigenaar werd van de grond. Hij verhoogde de huur in één jaar van £100 naar £250. Voor de club was dit reden om in 1892 uit Anfield te vertrekken. Houlding besloot daarna zelf maar een club op te richten: Liverpool FC.
Everton verhuisde naar Goodison Park en was meteen erg succesvol. De Toffees werden landskampioen in 1891 en wonnen in 1906 de FA Cup. Voor de Tweede Wereldoorlog was Everton FC een topclub in Engeland en won in totaal vijf landstitels, twee FA Cups en twee Community Shields. Maar na de oorlog zakte de club weg naar de grauwe middenmoot. De fans moesten lang geduld hebben, want het duurde tot halverwege de jaren tachtig voor Everton FC weer terugkeerde aan de top. Met spelers als Gary Lineker, Neville Southall en Trevor Steven groeide Everton FC uit tot de sterkste club van het land. Na de winst van de FA Cup in 1984 werd 1985 het meest succesvolle jaar uit het bestaan van de club. Onder trainer Howard Kendall werd de achtste landstitel behaald. En voor het eerst wist Everton FC ook een internationale prijs te pakken: de Europacup 2. Twee jaar later werd onder Kendall wederom de landstitel gewonnen.
De grote rivaal van Everton FC is natuurlijk Liverpool FC, de stadgenoot waarmee de Mersyside-derby wordt uitgevochten. Beide stadions zijn nog geen kilometer van elkaar verwijderd, en worden alleen gescheiden door Stanley Park. Het onderlinge duel is tevens de Engelse derby die het langst ononderbroken wordt gespeeld: sinds het seizoen 1962-1963. In tegenstelling tot bij veel andere derby’s zijn er geen politieke, religieuze of sociale verschillen tussen beide clubs. Beiden trekken fans uit alle lagen van de bevolking en in veel families komen fans van beide teams voor. Ondanks de rivaliteit wordt de wedstrijd ook wel ‘de vriendelijke derby‘ genoemd. Dit vanwege het feit dat de fans van beide teams tijdens de derby altijd gewoon door elkaar heen stonden. Pas sinds het midden van de jaren tachtig is de sfeer tussen de twee supportersgroepen onvriendelijker geworden, en is de term ‘vriendelijk‘ wel wat achterhaald. Als relaxte club heeft Everton FC verder geen echt grote concurrenten, al kunnen we nog wel United en City uit het nabijgelegen Manchester noemen.
Het logo van Everton FC
Het logo van de club is in de loop der jaren meermaals gewijzigd, maar heeft altijd dezelfde kenmerken behouden. De huidige versie stamt uit 2014. Het embleem bestaat uit een wapenschild met daarop een afbeelding van de 18e eeuwse Prince Rupert’s Tower, het oudste nog bestaande gebouw in de wijk Everton. In dit gebouwtje werden destijds dronkaards en criminelen voor de nacht opgesloten. Links en rechts van de Tower zijn twee lauwerkransen toegevoegd, als symbool van de overwinning. Ook vinden we op het schild de clubnaam en het jaar van oprichting. Daaronder staat op een banier de Latijnse lijfspreuk van de club: Nil Satis Nisi Optimum, oftewel ‘Alleen het beste is goed genoeg‘.
Het tenue van Everton FC
In de beginjaren van zijn bestaan is Everton FC geregeld van tenue veranderd. Na een korte periode in het blauw speelde het vanaf 1880 twaalf jaar lang in een volledig zwart uniform. In 1892, toen Everton FC naar Goodison Park verhuisde, koos de club voor een wel heel bizarre combinatie: zalmroze shirts, blauwe broeken en blauwe sokken. In 1901 koos men voor het tenue dat men tot de dag van vandaag trouw is gebleven: koningsblauwe shirts, een witte broek en witte sokken. Vandaar ook de bijnaam ‘The Blues’.
De meest bekende bijnaam van het team is overigens ‘de Toffees’, een benaming die al stamt uit de beginjaren van de club. Toen Everton FC verhuisde naar Goodison Park bevond zich vlakbij het stadion een toffeewinkel. Om reclame te maken voor de ‘Everton Mints’ werden deze bij elke thuiswedstrijd gratis uitgedeeld aan de supporters. Deze fraaie traditie wordt nog steeds in stand gehouden: voor het begin van elk thuisduel worden vanaf het veld toffees het publiek ingeworpen.
Wat te doen in Liverpool ?
Liverpool is met 468.000 inwoners de zesde stad van Engeland en een ideale bestemming voor een stedentrip. De afstanden in de stad zijn klein en het aantal bezienswaardigheden is enorm. Als oude havenstad bezit Liverpool een groot aantal monumentale panden en pakhuizen, die in de loop der jaren zijn omgebouwd tot musea, restaurants en cafés. Neem een ferrytocht over de beroemde rivier de Mersey, treed in de sporen van de Beatles of ga winkelen in een van de grootste winkelcentra van het Verenigd Koninkrijk. VoetbalTravel heeft een aantal hoogtepunten voor je geselecteerd waarvan je er zeker enkele moet proberen te bezoeken tijdens je voetbalreis.
The Beatles StorThe Beatles Story
Het merendeel van de toeristen komt nog altijd naar Liverpool vanwege de vier beroemde kinderen van de stad: John, Paul, George en Ringo, oftewel: The Beatles. Overal in de stad tref je nog de sporen van de bekendste band ter wereld, van Strawberry Fields tot het standbeeld op Pier Head. Het hoogtepunt vormt dit museum op de Royal Albert Dock, waar de geschiedenis van de band wordt geschetst aan de hand van memorabilia, interactieve exposities en hightechbeelden. Ook als je geen die-hard fan bent is dit museum een must. The Beatles Story is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur en de toegang bedraagt £17,00 voor volwassenen.
Royal Albert Dock
De Royal Albert Dock is het mooiste en meest authentieke gedeelte van de stad: een complex met de grootste verzameling monumentale havengebouwen en pakhuizen. Het is ook leuk om ze te bekijken vanaf het water met een ferrytochtje over de Mersey. En vergeet de interessante musea niet die in de pakhuizen gevestigd zijn, zoals het Museum of Liverpool, het Maritime Museum en het indrukwekkende International Slavery Museum. En de toegang is nog gratis ook!
Liverpool One
Als je een passie voor winkelen hebt ben je in Liverpool ONE aan het juiste adres. Op slechts een paar honderd meter van de Royal Albert Dock vind je namelijk het grootste openluchtwinkelcentrum van Groot-Brittannië. Elke winkel is ontworpen door een andere architect, waardoor het geen eentonige koopgoot is geworden. In Liverpool ONE vind je meer dan 170 winkels (waaronder zowel een Liverpool als een Everton-Clubstore), een bioscoop met veertien filmzalen, een minigolfbaan met 36 holes en twee hotels.
Liverpool Cathedral
De neogotische Kathedraal van Liverpool is met een lengte van 207 meter de langste kathedraal ter wereld. Omdat hij op een heuvel staat lijkt hij nóg groter dan hij in werkelijkheid al is. Majestueus torent hij boven de stad uit. Erg oud is hij overigens niet; de bouw startte in 1904 en werd pas in 1978 afgerond. Je kunt hem van binnen gratis bekijken. Voor een klein bedrag (£6) kun je de ruim honderd meter hoge toren beklimmen. Boven heb je het best mogelijke uitzicht over Liverpool en omgeving.