NL – Clubs – Fulham FC

Voetbalreizen Fulham FC

Boek je voetbalreis naar Fulham eenvoudig in vier klikken

Boek je complete voetbalreis naar Fulham FC eenvoudig op maat. Kies welke wedstrijd, hotel & zitplaats overzichtelijk op één plek. Geen boekingskosten.

 Als er één stadion in Londen het bezoeken waard is, is het wel Craven Cottage, de beroemde thuishaven van Fulham FC. Hier vind je geen hypermoderne voetbalarena met skyboxen en uitschuifbaar dak, maar pure voetbalnostalgie! Craven Cottage is het oudste stadion van Londen, en bezit met de Johnny Hayes Stand een uniek monument. De tribune is sinds de bouw in 1905 vrijwel ongewijzigd en heeft nog steeds dezelfde houten klapstoelen. Daarnaast vind je bij Fulham ook nog eens een unieke sfeer. Voetbalrellen en hooligans zijn hier onbekende fenomenen. Voor en na de wedstrijd staan de supporters van Fulham en hun tegenstander schouder aan schouder een pint bier te drinken in een van de voetbalcafés rond het stadion. Beleef de authentieke Engelse voetbalsfeer in het monumentale Craven Cottage en boek deze bijzonde

fc fulham voetbal reizen

Alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Fulham FC

Wij hebben de beste tips voor je uitgezocht om ervoor te zorgen dat je alles uit je voetbalreis naar Fulham FC kunt halen. Van praktische informatie rondom het Craven Cottage-stadion tot de beste tips om Londen te verkennen.

  • Informatie over stadion Craven Cottage, route & tips
  • Informatie over Fulham FC
  • Wat te doen in Londen

Het stadion van Fulham: Craven Cottage

fc fulham stadion

Craven Cottage, aan de oever van de rivier de Theems, dankt zijn naam aan ‘de Cottage’, een jachthuis dat in 1780 werd gebouwd door Lord Craven. Nadat het paviljoen in 1888 door brand werd verwoest, streek de voetbalclub Fulham St. Andrew’s neer op het terrein. In 1896 speelde de club zijn eerste duel op het veld, en vanaf dat moment was Craven Cottage de thuishaven van Fulham.

Uniek op Craven Cottage zijn de Johnny Hayes Stand en de Cottage, beiden gebouwd in 1905.  Ze zijn ontworpen door de bekende architect Archibald Leitch. Deze Schot ontwierp zo’n 40 stadions in het Verenigd Koninkrijk. Zo is hij verantwoordelijk voor o.a. het oude Anfield (Liverpool), Ibrox (Rangers), Highbury (Arsenal) en White Hart Lane (Tottenham). In de loop van de jaren zijn bijna al zijn unieke werken gesloopt.

Bij Fulham kun je echter nog steeds genieten van de meer dan 100 jaar oude hoofdtribune. Met zijn gevel van rode baksteen en houten stoelen is deze stand inmiddels tot monumentaal gebouw uitgeroepen, net als ‘The Cottage’. Omdat de architect bij de bouw van de tribune de kleedkamers vergat, werd daarvoor dit paviljoen gebouwd. Het fungeert nog altijd als kleedkamer voor beide teams. Ook wordt de Cottage gebruikt door de families en vrienden van de spelers, die vanaf het balkon naar de wedstrijd kijken.

In de zomer van 2019 is begonnen met de sloop en ontwikkeling van de Riverside tribune, die aan de rivier de Theems ligt. Bij voltooiing zal de capaciteit van het stadion zijn uitgebreid naar 29.600 plaatsen. De club hoopt nog dit seizoen een deel van de nieuwe tribune te openen voor publiek.

Hoe bereik je Craven Cottage?

Craven Cottage ligt in de Londense wijk Hammersmith en Fulham, op ongeveer acht kilometer van het centrum van Londen. Het bijzondere aan deze wijk (qua oppervlakte vergelijkbaar met Gouda en Schiedam) is dat het maar liefst drie profclubs telt: naast Fulham zijn dat Chelsea en Queens Park Rangers.

Craven Cottage is uitstekend bereikbaar met de metro, bus, trein en zelfs de boot!

Met de Metro

De beste manier om naar Craven Cottage te reizen is per metro. Maak echter niet de veelgemaakte fout om naar metrostation Fulham Broadway te reizen. Ondanks de naam is dit zeker niet het dichtst bijzijnde station, en zul je nog zo’n drie kwartier moeten lopen om bij het stadion te komen. In plaats daarvan zijn er de volgende alternatieven:

Adresgegevens Craven Cottage

Stevenage Road
Londen SW6 6HH, Verenigd Koninkrijk

Putney Bridge

Dit is de beste en snelste manier om bij het stadion te komen.

Met de District Line reis je naar station Putney Bridge. Vanaf hier is het nog tien tot vijftien minuten lopen. Je wandelt via Ranelagh Gardens door Bishops Park, en volgt de rivier tot je bij het stadion komt. Maar het is natuurlijk het eenvoudigst om de vele andere supporters te volgen. De wandeling vanaf Putney Bridge staat bij Fulham-fans bekend als ‘The Green Mile’, omdat het ongeveer een mijl lopen is door een groene omgeving.

Hammersmith

Je kunt er ook voor kiezen om naar station Hammersmith te reizen. Er zijn liefst drie metrolijnen die dit station aandoen: de Hammersmith&City, de Piccadilly en de District lijn. Vanaf hier is het ongeveer een half uur lopen naar het stadion.

Met de bus

Vanaf diverse busstations in de stad rijden bussen die je in de buurt van het stadion afzetten:

  • Vanaf busstation Kingston-upon-Thames: neem bus nummer 85 of C4 naar Putney Bridge. Vanaf hier is het nog 10 tot 15 minuten lopen naar Craven Cottage.
  • Vanaf Hammersmith: neem bus 220 en stap uit op Fulham Palace Road.
  • Vanaf Putney: de bussen 74, 424 en 220 rijden allemaal naar Fulham Palace Road.

Met de trein

Het dichtstbijzijnde treinstation naar Craven Cottage is Putney, gelegen aan Putney High Street. Dit station ligt op zo’n 25-30 minuten lopen van Craven Cottage.

Station Putney is ook vanaf andere spoorwegknooppunten met de trein te bereiken, waaronder Clapham Junction (5 min) en Waterloo (13 min).

Met de boot

Bij doordeweekse wedstrijden is het ook mogelijk om vanuit het centrum van Londen met de boot naar Craven Cottage te reizen. Het kost wat meer tijd, maar is natuurlijk wel een unieke manier om bij het stadion te komen. Let wel: in het weekend vaart deze dienst niet.
Transport For London exploiteert een lijndienst vanaf de pieren bij Blackfriars & Embankment en eindigt bij Putney. De reis duurt iets minder dan een uur. Vervolgens is het nog ongeveer 20-25 minuten lopen naar het stadion. Er zijn geplande aankomsten op Putney Pier om 18:15 en 19:20.
De prijs is £8,25.

Plattegrond van het stadion

In verband met de grote verbouwing van de Riverside Stand zijn er momenteel slechts drie tribunes in gebruik, en is de capaciteit van Craven Cottage beperkt tot 19.359 plaatsen.

De zijdes van het stadion zijn:

  • De Johnny Haynes Stand.

Deze tribune, vernoemd naar de grootste speler die de club heeft gehad, is de oudste voetbaltribune uit de Engelse Football League. Alleen de buitenkant van de tribune is al uniek vanwege zijn antieke rode bakstenen gevel, waarop het oude embleem van de club te vinden is. Op de tribune kun je nog plaatsnemen op de originele houten klapstoelen die bij de bouw in 1905 werden geplaatst. Op de fraaie decoratieve pilaren staat de oprichtingsdatum van de club vermeld. Aan deze zijde zijn ook de clubstore, perskamer en hoofdreceptie gevestigd.

plattegrond craven cottage
  • Hammersmith End

De Noordtribune, waar de meest fanatieke thuisfans zitten. Als Fulham de toss wint, speelt het de tweede helft naar deze tribune toe. De luidruchtigste fans staan in de vakken H6 en H7 (de ‘H-Block’).

  • Putney End

Deze tribune grenst aan Bishops Park, en is de eerste die je in het oog krijgt als je langs de rivier naar het stadion wandelt. De vakken P5 en P6 zijn bestemd voor de fans van de bezoekende ploeg.

  • Riverside Stand

De tribune die, zoals de naam al zegt, tegen de Theems aan ligt. Momenteel wordt de tribune vervangen, en uitgebreid met ruim 3900 zitplaatsen. Daardoor komt de capaciteit van Craven Cottage op 29.600.

Er wordt ook een loopbrug en voetgangerspad langs de Theems aangelegd. Deze Fulham Pier zal ruimte bieden aan bars, een fitnessruimte en kantoren.

Aanvankelijk zou de tribune in de zomer van 2021 worden geopend. Helaas is de bouw behoorlijk vertraagd wegens financiële tegenvallers (de Corona-epidemie en degradatie uit de Premier League). Desondanks wil de club nog in de loop van het seizoen 2021-2022 een deel van de nieuwe tribune openen, voordat de volledige ontwikkeling is voltooid.

Craven Cottage stadiontour

Fulham biedt dagelijks stadiontours aan, behalve op wedstrijddagen.

De Craven Cottage Tour duurt een uur, en vindt meestal drie keer per dag plaats: om 11.00, 13.00 en 15.00.  Een Engelssprekende gids toont je alle belangrijke locaties op het terrein, zoals de kleedkamers, perskamer, spelerstunnel, het veld, het Craven Cottage paviljoen en de John Haynes Stand. Elke tour eindigt met een bezoek aan de Fulham-Clubstore.

De prijs van de tour is £20 voor volwassenen, £15 voor jongeren tot 16 jaar (£10 wanneer begeleid door tenminste twee volwassenen) en gratis voor kinderen onder de 5 jaar. Voor boekingen en informatie kun je terecht bij de excursiebalie op Stevenage Road, tussen gate 27 en 28. De tour zelf start bij het standbeeld van John Haynes, voor het stadion.

Check vooraf de website, want dagen en tijden willen nog wel eens verschillen. Je kunt ook online reserveren. Soms worden er speciale Legend Tours georganiseerd, waarbij je wordt rondgeleid door een oud-speler. De huidige spelers zul je op het terrein niet zo snel tegen komen, want de selectie werkt zijn dagelijkse trainingen af in Motspur Park, tien kilometer zuidwaarts van het stadion.

fulham voetbal reizen

Hapjes en drankjes in de buurt van het stadion

Craven Cottage ligt in een relatief rustig en welvarend gedeelte van Londen, dat voornamelijk bestaat uit woonwijken. Bij metrostation Putney Bridge en rond Fulham High Street zitten echter voldoende sfeervolle pubs, waar de supporters van Fulham voor en na de wedstrijd graag een biertje komen drinken. Als bezoeker zul je je vooral verbazen over de ontspannen sfeer. Zolang de tegenstander geen Chelsea of QPR heet, kunnen ook uitsupporters zich zonder problemen onder de klandizie begeven. Er zijn een aantal echte Engelse pubs die favoriet zijn bij de Fulham-fans en die je zeker niet moet overslaan tijdens je bezoek aan Craven Cottage.

fulham

The Golden Lion                                                                                                   

The Golden Lion bevindt zich op 57 Fulham High Street en bereik je door een korte wandeling van circa drie minuten vanaf het Putney Bridge metrostation. The Golden Lion staat bekend als het beste supporterscafé rond Craven Cottage. De sfeer is er geweldig, maar…. kom wel op tijd, want het kan er rond de wedstrijd behoorlijk druk worden. Buiten vind je een grote biertuin met meerdere tv-schermen. De pub wordt door de kenners geroemd om zijn uitstekende tapbieren en redelijk geprijsde maaltijden.

The Eight Bells

The Eight Bells (89 Fulham High St.) ligt eveneens vlakbij het metrostation Putney Bridge. Deze pub is favoriet bij fans van de bezoekende ploeg. De sfeer is er dan ook zeer gemoedelijk. Het is een karakteristieke Engels pub die veel gezinnen en oudere supporters trekt. De keuken zorgt voor typische pubgerechten als sandwiches met fries, pies, steaks en curry.

the crabtree fulham

The Crabtree

Deze lokale pub op Rainville Road, ligt op tien minuten lopen van het stadion, en ligt mooi op de route als je vanaf station Hammersmith bent komen lopen. The Crabtree is favoriet bij een mix van thuis en uitsupporters, vooral vanwege zijn tuin en lougeruimte. Terwijl supporters van beide teams de wedstrijd nabespreken verzorgt de keuken worstenbroodjes, fish & chips, diverse burgers en biefstuk.

Informatie over Fulham

Fulham is opgericht in 1879, onder de naam Fulham St Andrew’s Church Sunday School FC. Toen de club in 1896 naar Craven Cottage verhuisde, was de naam al ingekort tot het huidige Fulham. Het is de oudste club van Londen, en speelde tijdens zijn bestaan voornamelijk op het tweede en derde niveau.

De gouden jaren van de club begonnen in 1997, toen zakenman Mohamed Al-Fayed de club kocht. De Egyptische eigenaar van Harrods had grote plannen. Al-Fayed voorspelde dat de club, op dat moment spelend op het vierde niveau, binnen vijf jaar naar de Premier League zou promoveren. Het lukte hem binnen vier jaar. Van 2001 tot 2014 speelde Fulham onafgebroken in de Premier League. In 2010 plaatste de club zich voor de Europa League, en zorgde voor een enorme stunt door de finale te halen. Na het uitschakelen van Shakhtar Donetsk, Juventus , Wolfsburg en HSV troffen de Engelsen Atletico Madrid in de eindstrijd. De Spanjaarden wonnen na verlenging met 2-1.

Hierna ging het langzaam bergafwaarts. In 2013 verkocht Al-Fayed de club aan de Amerikaans-Pakistaanse zakenman Shahid Khan, en nog hetzelfde seizoen degradeerde de club naar het tweede niveau. Sindsdien pendelt Fulham op en neer tussen Premier League en Championship. Op dit moment speelt de club op het tweede niveau, maar er is Fulham alles aan gelegen om zo snel mogelijk terug te keren in de Premier League.

De grote rivaal van Fulham is buurman Chelsea, wiens stadion op nog geen 2,5 kilometer afstand ligt. Andere rivalen zijn de stadsgenoten QPR, Brentford en Crystal Palace.

Het logo van Fulham

 Het huidige logo van Fulham bestaat sinds 2001, toen het voor de tiende keer werd aangepast sinds de oprichting in 1879. Deze laatste modernisering werd doorgevoerd ter gelegenheid van de promotie naar de Premier League. De verandering resulteerde in een eigentijds ontwerp om Fulham naar een nieuw voetbaltijdperk te brengen en een nieuwe generatie supporters te verwelkomen. Het toont een zwart-wit schild met daarop de initialen van de club, FFC (Fulham Football Club).

Het tenue van Fulham

In 1903 koos Fulham voor een wit shirt, zwarte broek en witte sokken. Sindsdien is de club deze kleuren altijd trouw gebleven. In de jaren zeventig en tachtig werden enige tijd rode accenten toegevoegd aan het tenue, omdat het in die tijd erg populair was om een derde kleur aan het tenue toe te voegen. De zwart-witte kleuren stammen oorspronkelijk af van de clubkleuren van voorloper St.Andrew’s.

fulham fc logo

Wat te doen in Londen ?

Londen is een van de beroemdste steden ter wereld, en telt zoveel bezienswaardigheden dat je altijd tijd tekort komt. Musea, winkels, parken, kerken en natuurlijk voetbalstadions; het aanbod is enorm. We hebben enkele niet-te-missen attracties voor je op een rijtje gezet.

london eye

London Eye

Dit gigantische reuzenrad, met een hoogte van 135 meter, werd op 31 december 1999 geopend in verband met het nieuwe millennium. De nieuwe attractie beleefde een aarzelende start: door allerlei technische problemen duurde het nog maanden voordat het publiek een ritje kon maken. Inmiddels zijn alle problemen overwonnen en is de London Eye uitgegroeid tot een van de meest populaire bezienswaardigheden van de stad. Vanuit The Eye heb je een geweldig uitzicht over de stad, en kun je onder andere dertien voetbalstadions spotten. Een rit met het reuzenrad duurt maar liefst een half uur. Tickets kosten £27 als je online boekt; bij de kassa ben je zes pond duurder uit.

the shard

The Shard

Voor wie het reuzenrad niet hoog genoeg is, heeft Londen nog een extra uitdaging.

Vlakbij de London Tower Bridge vind je een gebouw dat je eerder zou verwachten in een scene uit The Lord of the Rings. The Shard is een piramidevormig gebouw van liefst 310 meter hoog. Daarmee is dit het hoogste gebouw van Europa. Vanaf het observatieplatform op de 69e verdieping is het zicht op de London Eye, de Tower of London, St. Pauls Cathedral en de Tower Bridge werkelijk fenomenaal. Echte waaghalzen kunnen de trap nemen naar de 72e verdieping, het hoogst bereikbare punt. Je staat er in de open lucht en hebt een 360 graden uitzicht over de stad. Voor een ticket betaal je ongeveer £30.

westminster abbey

Westminster Abbey

Samen met de Big Ben is Westminster Abbey het symbool van de wereldstad Londen. Westminster Abbey is een gotische kerk waar kroningen, huwelijken en begrafenissen van het Britse vorstenhuis plaatsvinden. Tevens vind je hier de graven van tientallen beroemdheden, waaronder Charles Dickens, Charles Darwin en Isaac Newton. De kerk is doordeweeks te betreden van 09.00 tot 15.30 en in het weekend van 09.00 tot 13.00 Een ticket kost £24, en is inclusief een multimedia tour.
En natuurlijk bezoek je hierna meteen de Big Ben, die op nog geen vijf minuten loopafstand aan de Theems ligt.

groundhoppen

Groundhoppen

De Engelse hoofdstad is het absolute Walhalla voor voetbalfans. Nergens vind je zoveel voetbalclubs als in de metropool Londen: maar liefst zeventien (semi)profclubs!

In de Premier League zijn dat Arsenal, Brentford, Chelsea, Crystal Palace, Tottenham Hotspur, Watford en West Ham United. Op het tweede niveau vind je naast Fulham ook rivaal Queens Park Rangers en Millwall. Vanaf het derde niveau heb je nog Charlton Athletic, AFC Wimbledon, Leyton Orient, Sutton United, Barnet, Bromley, Dagenham & Redbridge en Wealdstone.

Een echte groundhopper kan hier zijn hart ophalen. Bij de grotere clubs kun je meerdere keren per dag terecht voor een stadiontour, maar ook de kleinere clubs hebben zo hun charme. Als je Leyton Orient laat weten dat je voor het eerst een wedstrijd komt bezoeken, word je voor het duel en in de rust persoonlijk welkom geheten door de speaker, en ontvangen kinderen een ‘first time’ diploma.

En natuurlijk kun je voor een wedstrijd van veel van de grote clubs ook een volledige verzorgde trip boeken via Voetbaltravel!