NL – Match Page – Arsenal – Manchester United

Voetbalreis Arsenal FC – Manchester United

Het duel tussen Arsenal FC en Manchester United wordt gezien als de mooiste rivaliteit in het Engelse voetbal. Vanaf het begin van de jaren negentig tot 2005 heersten beide clubs in de Premier League en waren het grote sportieve rivalen. Sindsdien zijn de onderlinge duels ware spektakelstukken. Heel veel doelpunten, opstootjes tussen 21 spelers, onderlinge pizza-gevechten in de spelerstunnel: niets is te gek in deze klassieker. Hoewel beide clubs tegenwoordig niet meer de dienst uitmaken in de Premier League, zijn het nog steeds felle rivalen. Zo strijden beide clubs om een ticket voor de Champions League. De onderlinge duels zijn nog steeds enerverende clashes, waar het hele land van smult. Een bezoek aan dit duel in een uitverkocht Emirates Stadium is gegarandeerd een van de mooiste ervaringen in het Engelse voetbal.

Op deze pagina vind je alle informatie om je optimaal voor te bereiden op je voetbalreis naar Arsenal FC – Manchester United. Zo vind je hier alles over:

  • De historie van Arsenal FC – Manchester United
  • De meest gedenkwaardige duels
  • Weetjes over Arsenal FC – Manchester United
  • Spelers die voor beide clubs uitkwamen
  • Het Emirates Stadium tijdens Arsenal FC – Manchester United
  • Het logo van Arsenal FC

Boek een voetbalreis naar Arsenal FC

Boek een voetbalreis naar Manchester United

Blurred,Background,Of,Football,Players,Playing,And,Soccer,Fans,In

De historie van Arsenal FC – Manchester United

Arsène Wenger speelde een grote rol in het ontstaan van de felle rivaliteit tussen beide clubs. Toen de Franse coach in 1996 in dienst trad bij The Gunners, werd hij met argwaan bekeken. Een wat afstandelijke man die overkwam van het onbeduidende Nagoya Grampus Eight uit Japan, dat kan toch niets worden? Wenger slaagde er echter in om met aantrekkelijk voetbal de grootste uitdager te worden van alleenheerser Manchester United. In 1998 presteerde hij het ongelooflijke door een achterstand van 12 punten in te lopen en Arsenal FC de titel te bezorgen.

Vervolgens verdeelden Arsenal FC en Manchester United acht jaar achtereen de landstitel. De overige Premier League-clubs konden niet anders dan toekijken. Intussen vochten beide coaches, Wenger en Sir Alex Ferguson, een felle verbale strijd uit. Geregeld bespotten de heren elkaar in de media. Het leidde alleen maar tot nog meer onderlinge verdeeldheid. Daarbij koos het hele land partij voor een van de twee kemphanen.

Na het vertrek van de legendarische managers verloren de twee grootmachten langzaam maar zeker hun dominantie in de Premier League. Manchester City en Chelsea FC kwamen met behulp van financiële injecties langszij. Toch denken alle Engelse voetbalfans met weemoed terug aan de oude tijd. Hoewel er nieuwe topduels voor in de plaats zijn gekomen, haalt geen enkel duel het bij de strijd tussen de Gunners en de Red Devils. Gelukkig voor hen hebben de eigenaren de laatste jaren weer flink geïnvesteerd om terug te keren aan de top. De Mancunians wisten zelfs Erik ten Hag te verleiden om Amsterdam de rug toe te keren en in Manchester aan de slag te gaan. De onderlinge duels hebben nog niets aan spanning en sensatie ingeboet. Als toeschouwer kom je ogen en oren tekort.

Arsenal FC – Manchester United: de meest gedenkwaardige duels

1 februari 1958:  Arsenal FC – Manchester United   4 – 5

Dit duel tussen de Gunners en de Red Devils was het laatste van de ‘Busby Babes’ voor de vliegramp in München. Vijf spelers van United die deze dag op het veld stonden, vonden vijf dagen later de dood in de crash: Duncan Edwards, Tommy Taylor, Mark Jones, Eddie Colman en Roger Byrne. Het duel zelf stond overigens bol van de spanning. Arsenal FC kwam met 0-3 achter, maar wist de stand na rust gelijk te trekken. United nam daarna opnieuw de leiding en gaf deze niet meer weg. Na de vliegtuigramp besloot United om toch de competitie af te maken, met behulp van jeugdspelers en reserves. Het won nog maar één duel en eindigde op de negende plaats.

9 november 1997:  Arsenal FC – Manchester United   3 – 2 

Dit duel wordt wel gezien als de start van de bittere rivaliteit tussen beide clubs. Onder leiding van Arsène Wenger werden de Londenaren steeds meer een geduchte concurrent van de club uit Manchester. Arsenal FC was het seizoen sterk begonnen, en had slechts één van de 13 gespeelde duels verloren. Maar de echte test volgde toen landskampioen Manchester United op bezoek kwam. De 18-jarige Nicolas Anelka scoorde zijn eerste Premier League-goal en Patrick Vieira zorgde voor rust zelfs voor een 2-0 voorsprong. United knokte zich echter terug in de wedstrijd dankzij twee goals van Teddy Sheringham. Het was echter David Platt die met een late kopbal voor 3-2 zorgde. Arsenal FC kwam op één punt van United en zou in mei voor het eerst in het Wenger-tijdperk landskampioen worden. Het was de start van een felle onderlinge rivaliteit tussen beide clubs. Tussen 1998 en 2004 wonnen Arsenal FC en United alle landstitels: drie voor de Gunners en vier voor de Red Devils.

5 Mei 2009:  Arsenal FC Manchester United 1 3

In 2009 troffen beide clubs elkaar in de halve finale van de Champions League. Nadat United thuis met 1-0 had gewonnen, zou de beslissing vallen in het Emirates Stadion. De Gunners hadden er een heilig geloof in dat Arsenal FC nu eindelijk de finale van de Champions League zou halen. Helaas voor de Gunners was het duel na tien minuten al gespeeld. Al na zeven minuten gleed Kieran Gibbs weg in het strafschopgebied, met dramatische gevolgen. Ex- PSV’er Ji-Sung Park wist te profiteren. Na 10 minuten gooide Cristiano Ronaldo de wedstrijd al in het slot. Met een fenomenale vrije trap vanaf zo’n 40 meter van het doel van Manuel Almunia zorgde de Portugees voor 0-2.

Daarna werd het duel een lijdensweg voor de Gunners en hun fans. Gedemoraliseerd zagen zij de gasten de ene na de andere kans creëren. Toch duurde het nog tot de 60e minuut voordat Ronaldo met zijn tweede goal voor 0-3 zorgde. Van Persie redde via een strafschop nog enigszins de eer. United plaatste zich zo eenvoudig voor de finale, maar moest in Rome zijn meerdere erkennen in FC Barcelona.

Weetjes over Arsenal FC – Manchester United

  • In de Premier League, die in 1992 van start ging, speelden de clubs 59 keer tegen elkaar. Daarvan won United 25 keer, en Arsenal 16 maal.
  • Het allereerste duel vond plaats op 13 oktober 1894. Manchester United stond nog bekend als Newton Heath, en Arsenal FC als Woolwich Arsenal. Het duel eindigde in 3-3.
  • De grootste overwinning voor Arsenal FC was de 5-0 in de vierde ronde van de FA Cup, op 30 januari 1937.
  • Topscorer voor Arsenal FC in de onderlinge duels is Thierry Henry. Hij scoorde negenmaal tegen United.
  • In het seizoen 1997-1998 maakte Arsenal FC een achterstand van 12 punten op Manchester United volledig goed. Daarna volgde de ontknoping op Old Trafford. Mark Overmars zorgde voor de enige treffer, waardoor Arsenal FC de grootste inhaalrace uit de geschiedenis van de Premier League voltooide.

Spelers die voor beide clubs uitkwamen                                             

In totaal zijn er zestien spelers zowel voor Arsenal FC als voor Manchester United uitgekomen. Het merendeel deed dat in een tijd dat er nog geen grote rivaliteit heerste tussen de clubs. Een aantal spelers maakte wel de overstap in een gevoelige periode. Sommige transfers waren succesvol, andere een totale flop.

Andy Cole begon zijn loopbaan in de jeugd van Arsenal FC en sloot in 1989 aan bij het eerste team. Desondanks kreeg hij geen kansen bij de Gunners en werd hij verhuurd aan Fulham FC en Bristol City. Die laatste club nam hem voor 500.000 pond definitief over. Bij de eerste divisieclub maakte Cole veel indruk en hij werd al na een jaar overgenomen door Newcastle United. Daar groeide hij uit tot een dodelijke spits, met liefst 55 goals in 70 competitiewedstrijden.

Na twee seizoenen stond Manchester United op de stoep. Voor zeven miljoen pond plus speler Keith Gillespie maakte de spits de oversteek. Een bedrag dat nu geen opzien baart, maar toen een nieuw Engels record betekende. Velen spraken schande van de hoge transfersom. Cole speelde zes jaar voor Manchester United en vormde met Dwight Yorke een geweldig aanvalsduo. In 1994 werd Cole topscorer van de Premier League. Op Old Trafford werd hij vijf maal kampioen en 1999 werd de Champions League gewonnen. In 195 competitieduels maakte Cole 93 doelpunten. Nog altijd wordt hij gezien als een van de beste spitsen in de geschiedenis van de Mancunians.

Robin van Persie kwam in 2004 van Feyenoord naar Arsenal FC, waar hij grote indruk maakte. In acht jaar tijd kwam hij tot 279 wedstrijden en 132 doelpunten. In 2012 werd hij met 30 doelpunten topscorer van de Premier League. Tot zijn onvrede zag hij echter dat de Gunners langzaam aan wegzakten op de ranglijst, en niet meer in staat waren om mee te strijden om de titel. Daarom vertrok Van Persie in de zomer van 2012 voor €32 miljoen naar Manchester United. Daar werd hij in zijn eerste seizoen meteen kampioen én topscorer van de Premier League. Na dat jaar vertrok Ferguson en zakte ook United weg uit de Engelse top. De aanvaller raakte zelf ook geregeld geblesseerd en na zijn derde jaar tekende Van Persie een contract bij Fenerbahçe.

Danny Welbeck doorliep de jeugdopleiding van Manchester United, en werd door Alex Ferguson gezien als een toekomstig sterspeler. Blessures gooiden echter roet in het eten, en toen Louis van Gaal in 2014 op Old Trafford verscheen, liet hij de aanvaller naar Arsenal FC vertrekken. Daar begon Welbeck goed, en nam hij wraak op Van Gaal door de winnende goal te maken in het onderlinge duel in het FA Cup-toernooi. Daarna raakte Welbeck weer ernstig geblesseerd, wat hem verhinderde om nog van betekenis te zijn voor de club. In 2019 vertrok hij transfervrij naar Watford FC.

In januari 2018 kwam er een veelbesproken ruildeal tot stand tussen beide ploegen. Alexis Sanchez verhuisde in 2014 voor liefst €43 miljoen van FC Barcelona naar Arsenal FC. In vier jaar tijd groeide de Chileen in Londen uit tot een belangrijke speler. Toen Sanchez zijn laatste contractjaar inging had Arsenal FC wel interesse in een voortijdig vertrek. De oplossing kwam uit Manchester. The Reds stelden een ruil voor met Henrikh Mkhitaryan. De Armeniër was bij Borussia Dortmund uitgeroepen tot beste speler van de Bundesliga, maar op Old Trafford wist de aanvaller niet te imponeren. De clubs besloten tot een ruil met gesloten beurzen. De verwachtingen waren hoog, maar het werd een flop. Zowel Sanchez als Mkhitaryan maakten weinig indruk bij hun nieuwe club. Beiden werden al na anderhalf seizoen verhuurd: Sanchez aan Inter Milan en Mkhitaryan aan AS Roma. Beiden werden daarna definitief overgenomen en keerden niet meer terug in de Premier League.

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen Mikaël Silvestre (in 2008 van United naar Arsenal), Viv Anderson (in 1987 van Arsenal naar United) en Frank Stapleton (in 1981 van Arsenal naar United).

arsenal-MU-poza2

Het Emirates Stadium tijdens Arsenal FC – Manchester United     

Arsenal FC verliet in 2006 het legendarische Highbury om in het nieuwe Emirates Stadium te spelen. Het vorige stadion was met 38.500 zitplaatsen veel te klein geworden en leverde te weinig inkomsten op. Het stadion lag midden in een woonwijk, waardoor uitbreiding nauwelijks mogelijk was. Het nieuwe Emirates Stadion werd in 2006 geopend en had 60.000 plaatsen. Toch zorgde het nieuwe onderkomen niet voor verbetering. De bouwkosten waren veel hoger uitgevallen dan gepland. Daardoor konden er geen dure spelers meer worden gekocht en zakte de club langzaam maar zeker weg op de ranglijst.  Inmiddels zijn de financiële problemen voorbij, maar is Arsenal FC momenteel geen titelfavoriet meer. Toch is vrijwel elk thuisduel van de Gunners uitverkocht. Er staan er nog altijd meer dan 40.000 mensen op de wachtlijst voor een seizoenskaart. Op dit moment zijn er echter geen plannen om de capaciteit te vergroten. Dan zouden namelijk ook de metrostations moeten worden uitgebreid, omdat deze op wedstrijddagen al op maximale veiligheidscapaciteit werken.

Gelukkig vind je bij Voetbaltravel toegangskaarten voor alle belangrijke wedstrijden van Arsenal FC, en ben je ook nog eens verzekerd van plaatsen naast elkaar in het stadion. Je zult er wel op tijd bij moeten zijn, zeker als de aartsrivalen uit Manchester op bezoek komen. Het duel met Manchester United is iets waar de Londense fans het hele jaar naar uitkijken.

Praktische informatie

Het Emirates Stadium ligt in de wijk Islington, op zo’n zeven kilometer afstand van Londen-Centrum. Met het openbaar vervoer kun je eenvoudig naar het stadion reizen.

Vanzelfsprekend is de metro de beste optie om op tijd te zijn voor het topduel met Manchester United. Het metrostation Arsenal ligt op drie minuten afstand van het stadion. Je komt er met de Piccadilly Line. Station Finsbury Park ligt op tien minuten loopafstand van het Emirates Stadium.  Het voordeel van dit station is dat het minder druk is dan station Arsenal, en dat je er kunt komen met zowel de Victoria en Piccadilly Metrolijn als met de Great Northern Rail trein. Zeker na afloop van de wedstrijd is het handiger om vanaf Finsbury Park naar het centrum van Londen terug te reizen. Dan ontloop je de lange rijen op het Arsenal metrostation.

De bus is ook een mogelijkheid om bij het stadion te komen. De lijnen 29, 43, 153, 259, 263, 271 en 393 rijden vanuit het centrum naar het stadion. De reistijd is ongeveer een kwartier langer dan met de metro.

Museum & Emirates Stadiontour


Tijdens je voetbalreis naar Arsenal FC – Manchester United moet je zeker de kans grijpen om het Emirates Stadium van binnen te bekijken. Ook vind je hier het fraaie Arsenal Museum. We hebben hier alle informatie voor je geordend.

Het Arsenal Museum is op maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 18.30 en op zondag van 10.30 tot 16.30 uur. Je vindt het Arsenal Museum in het Emirates Stadium zelf. De ingang ligt tegenover tourniquet E in het Northern Triangle Building naast de Ken Friar Bridge. Toegangskaarten kosten 12Є, kinderen betalen 8Є. In het museum dwaal je op eigen gelegenheid door de geschiedenis van de club. Je vindt er ook alle shirts uit de clubhistorie en natuurlijk de prijzenkast. Ook hebben veel oud-spelers unieke items afgestaan. Zo vind je er bijvoorbeeld de keepershandschoenen die Jens Lehman droeg tijdens het gehele Invincibles-seizoen 2003-2004, toen de club ongeslagen kampioen werd.

Om het stadion van binnen te bekijken kun je diverse stadiontours boeken. Daarbij is de toegang tot het Arsenal Museum inbegrepen. De meest geboekte tour is de standaard Stadium Tour. Je hebt toegang tot de Diamond Club, de spelersruimte, kleedkamers, medialounge, persconferentieruimte, spelerstunnel en het veld. Dit doe je op eigen gelegenheid, met behulp van een audiotour die ook in het Nederlands beschikbaar is. Je krijgt gratis een Arsenal koptelefoon en gepersonaliseerd tourcertificaat. Hierna kun je rustig de tijd nemen voor het Arsenal Museum. De tour is beschikbaar van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur. De prijs is 38Є voor volwassenen en 26Є voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Er hoeft geen datum of tijd gereserveerd te worden. De kassa bevindt zich in de Armoury Clubstore, bij de ingang van het stadion.

Op wedstrijddagen kun je de Matchday tour boeken. Deze zijn beschikbaar bij elke thuiswedstrijd die om 15.00 of later begint. De rondleidingen duren tot ongeveer twee en half uur voor de aftrap. Daarna kun je het Arsenal Museum bezoeken, dat ook op wedstrijddagen geopend is. De wedstrijdtour duurt een uur, waarbij je de Directors Entrance, Directors Box, Diamond Club, Players Entrance, Lower Bowl en Home Dugout bezoekt. De prijs is 41Є voor volwassenen en 29Є voor kinderen van 5 tot 15 jaar.

Een derde mogelijkheid is het boeken van de Legends Tour. Hier bezoek je alle gebieden uit de standaard stadiontour, maar dan onder begeleiding van een clublegende. Deze vertelt je alles over zijn tijd bij de Gunners, waaronder enige anekdotes uit de kleedkamer. Als extra volgt er een Q&A waarbij je vragen kunt stellen en ontvang je een gesigneerde foto. De tour duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van de tour mag je in het stadion blijven om gebieden opnieuw op eigen gelegenheid te bezoeken (zoals de standaard tour), en heb je daarna toegang tot het Arsenal Museum. De prijs is 64Є voor volwassenen en 41Є voor kinderen van 5 tot 15 jaar.

Zelf getuige zijn van Arsenal FC – Manchester United in het Emirates Stadium?

Boek een voetbalreis naar Arsenal FC

Het logo van Arsenal FC

Arsenal FC werd in 1886 opgericht in de Zuid-Londense wijk Woolwich, door arbeiders van de in de wijk gelegen koninklijke wapenfabrieken. De naam was aanvankelijk Dial Square, maar werd al snel veranderd in Royal Arsenal en vervolgens in Woolwich Arsenal. Door de link met de wapenfabriek kreeg de club al snel de bijnaam The Gunners. In 1913 verhuisde de club naar de wijk Highbury en werd de verwijzing naar de wijk Woolwich uit de naam gehaald. Het kanon heeft altijd een centrale plaats ingenomen in het logo, maar is wel diverse malen gewijzigd.In het eerste logo, uit 1888, waren drie kanonnen afgebeeld. In 1925 werd het kanon gespiegeld, en wees de loop naar links. In 2011 is het kanon weer gedraaid.

Het schild is in de rood-blauwe kleuren van de club weergegeven. Opmerkelijk is wel hoe Arsenal FC aan zijn rode clubkleur gekomen is. In 1886 kwamen drie spelers over van Nottingham Forest, en brachten hun oude tenue mee. De armlastige club besloot toen dat de goedkoopste optie was om ook de andere spelers in dit tenue te laten spelen. Het shirt was overigens toen nog donkerrood. Andere clubs hebben daarna het shirt weer gekopieerd van Arsenal FC. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Sparta Praag, dat nog steeds in de originele donkerrode kleuren speelt uit de beginjaren van Arsenal FC.