Voetbalreis Arsenal FC – Tottenham Hotspur
Dé wedstrijd van het jaar in Londen is de derby tussen Arsenal FC en Tottenham Hotspur. Bij geen van de clubs in de Engelse hoofdstad vind je zo’n felle wedijver als tussen de Gunners en de Lillywhites. Het is een rivaliteit die al meer dan 100 jaar terug gaat. Op de tribunes van het Emirates Stadium zul je merken dat de onderlinge strijd nog steeds springlevend is. De North London derby staat garant voor een kolkende sfeer, twee supportersgroepen die elkaar uitdagen met hun chants en een felle strijd op het veld. Met Voetbaltravel kun je er zelf bij zijn, waarbij je de garantie hebt dat jij en je medereizigers altijd naast elkaar zitten. Wacht niet te lang, want het duel tussen de ultieme kemphanen is altijd razendsnel uitverkocht.
Op deze pagina vind je alle informatie om je optimaal voor te bereiden op je voetbalreis naar de North London Derby. Zo vind je hier alles over:
- De historie van de North London Derby
- De meest gedenkwaardige derby’s
- Weetjes over de North London Derby
- Spelers die voor beide clubs uitkwamen
- Het Emirates Stadium tijdens de North London Derby
- Waar eten en drinken de Arsenal FC-fans?
De historie van de North London Derby
Arsenal FC werd in 1886 opgericht door werknemers van de munitiefabriek in Woolwich. Wedstrijden werden gespeeld op het Plumstead complex in het zuid-oosten van Groot-Londen. Aangezien Tottenham Hotspur in het noorden van de stad speelde, was er nauwelijks sprake van enige rivaliteit.
Dat veranderde toen Arsenal FC in 1913 naar Highbury verhuisde, op slechts enkele kilometers afstand van het White Hart Lane Stadium van de Spurs. Daarmee werden beide clubs felle concurrenten in hetzelfde deel van de stad. Veel Tottenham en Arsenal-fans wonen in dezelfde wijk, werken bij dezelfde werkgever en komen elkaar in het dagelijks leven overal tegen. Een nederlaag betekent dat een fan een half jaar lang de grappen en beschimpingen moet verdragen. Daarom mag dit duel absoluut niet worden verloren. Zeker nu beide clubs ongeveer even sterk zijn en samen jacht maken op de prijzen, staan de onderlinge verhoudingen nog meer op scherp. Het ervaren van de geweldige sfeer tijdens de derby is dan ook een unieke belevenis.
De meest gedenkwaardige derby’s
29 oktober 2008: Arsenal FC – Tottenham Hotspur 4 – 4
Deze editie van de North London Derby staat bekend als de meest sensationele uit de geschiedenis. Negentig minuten lang spanning en spektakel, schitterende goals en een spectaculaire inhaalrace. Wat te denken van de openingsgoal van David Bentley? De Spurs-speler, die nota bene de jeugdopleiding van Arsenal FC doorliep, scoorde met een geweldige volley van 50 meter afstand. Nog voor rust kwamen de Gunners langszij door een fout van ex PSV-goalie Gomes: 1-1. Na de hervatting nam Arsenal FC het heft in handen. Via Gallas en Adebayor namen de Gunners een comfortabele 3-1 voorsprong. Heel even bracht Bent de spanning terug, maar vanaf de aftrap was het Van Persie die voor 4-2 zorgde. Dit had Arsenal FC nooit meer weg mogen geven, maar het gebeurde wel. In een bloedstollende slotfase was eerst het Jenas die in de 89e minuut de 4-3 aantekende. Ver in blessuretijd knalde Modríc op de paal, waarna Lennon de bal in de rebound achter Almundia schoot: 4-4!
26 februari 2012: Arsenal FC – Tottenham Hotspur 5 – 2
In het seizoen 2011-2012 ging de strijd om de titel tussen beide clubs uit Manchester. Daarachter vochten Arsenal FC en Tottenham Hotspur om de derde plek. De Gunners deden wederom niet mee om de hoofdprijs, waardoor coach Wenger aardig wat kritiek te verduren kreeg. In de derby tegen de aartsrivaal leek de onvrede tot uitbarsting te komen. Binnen vier minuten zette Saha de Spurs op 0-1, en na een half uur werd het zelfs 0-2. Doelpuntenmaker: ex-Arsenal speler Adebayor, voor de Gunners-aanhang de meest gehate speler op het veld.
Deze vernedering tegen de bittere vijand was teveel voor de fanbase, ook al omdat de Spurs Arsenal ook nog eens zouden passeren op de ranglijst. Maar na dat eerste half uur draaide het duel volledig. De Spurs werden compleet overklast, en moesten vijf goals slikken. Daaronder twee goals van Walcott en eentje van uitblinker Robin van Persie. Na het laatste fluitsignaal barstte er een ovationeel applaus los, met Wenger als stralend middelpunt. Uiteindelijk eindigde Arsenal FC dat jaar als derde, met één punt voorsprong op de Lillywhites.
26 september 2021: Arsenal FC – Tottenham Hotspur 3 – 1
Al snel werd duidelijk dat de twee grote clubs uit Noord-Engeland, Manchester City en Liverpool FC, uit zouden vechten wie zich in 2022 tot landskampioen mocht kronen. Daarachter zouden de drie Londense aartsrivalen Chelsea FC, Arsenal FC en Tottenham Hotspur strijden om twee Champions League tickets. Al vroeg in het seizoen deed Arsenal FC uitstekende zaken, door de Spurs terug te wijzen in de North London Derby. Binnen 35 minuten hadden Smith Rowe, Aubameyang en Saka de thuisclub al op een 3-0 voorsprong gezet. Pas een kwartier voor tijd kon Son Heung-Min de spreekwoordelijke eer redden. Toch waren het de Spurs-fans die aan het eind van het seizoen een feestje konden vieren. Doordat Arsenal FC twee van zijn laatste drie duels verloor kon Tottenham zijn rivaal passeren en het laatste Champions League ticket veroveren. Arsenal FC moest het doen met deelname aan de Europa League.
Weetjes over de North London Derby
- Arsenal FC is van de twee clubs het meest succesvol in de North London Derby. Tot en met het seizoen 2021-2022 wonnen de Gunners 79 derby’s, tegen 61 voor de Lillywhites.
- De allereerste derby vond plaats in 1887. Tottenham Hotspur speelde thuis op het oude Tottenham Marshes, en stond met 2-1 voor toen het duel gestaakt werd wegens invallende duisternis.
- Het allereerste officiële competitieduel werd in 1909 met 1-0 gewonnen door Arsenal FC. Het duel werd nog gespeeld op het oude terrein van de Gunners in zuid-oost Londen.
- Opvallend genoeg troffen de clubs elkaar nooit in een FA Cup of League Cup-finale.
- Arsenal-fans herinneren hun rivalen er graag aan dat het meer dan zestig jaar geleden is dat de Spurs voor het laatst een landstitel wonnen, en Arsenal sindsdien liefst zes kampioenschappen veroverde.
- Meest trefzekere spelers voor Arsenal FC in de North London Derby zijn Roberto Pires en Emmanuel Adebayor. Beiden scoorden achtmaal. Ook Thierry Henry en Robin van Persie waren met vijf goals geregeld trefzeker in de derby.
- Hoewel de North London Derby altijd op het scherpst van de snede wordt gespeeld, is dat niet te zien aan het aantal strafschoppen. Vanaf 1909 tot 2022 zijn er slechts 18 penalty’s uitgedeeld.
- Het recordaantal toeschouwers bij een thuiswedstrijd van Arsenal FC tegen de Spurs werd geteld in 1951. Op Highbury zagen 72.164 toeschouwers de derby in een 1-1 gelijkspel eindigen.
- David O’Leary speelde namens Arsenal FC de meeste North London Derby’s, namelijk 35.
- Naast Emmanuel Adebayor is er nog één speler die voor beide clubs wist te scoren in de North London Derby: Jimmy Robertson.
Spelers die voor beide clubs uitkwamen
Vanwege de verhitte rivaliteit tussen Arsenal FC en Tottenham Hotspur zijn er maar weinig spelers die voor beide clubs acteerden. Diegenen die de stap waagden, maakten zich niet geliefd bij hun oude fans. Eigenlijk is er onder de overstappers maar één uitzondering die nog steeds door beide clubs op handen wordt gedragen.
Emmanuel Adebayor kwam in 2006 van AS Monaco naar Arsenal FC. De aanvaller uit Togo speelde drie jaar voor The Gunners, en wist regelmatig het net te vinden. In 2009 verspeelde hij echter zijn krediet bij de fans door voor het grote geld van Manchester City te kiezen. Tijdens een duel tegen zijn oude club wekte hij een nog grotere woede op, door oud-ploeggenoot Robin van Persie in het gezicht te trappen. Tevens vierde hij zijn doelpunt met een sprint naar het Arsenal-vak, om daar uitbundig te juichen.
In Manchester maakte Adebayor zijn faam niet waar. In 2011 werd hij verhuurd aan Tottenham Hotspur. Opnieuw een doodzonde volgens de fans van de Gunners. Hoewel Adebayor niet meteen geliefd was wegens zijn Arsenal-verleden, wist hij toch te overtuigen met flink wat doelpunten. Vervolgens namen de Spurs hem definitief over, waarna hij er nog twee jaar speelde. Met name omdat de Arsenal-fans zijn bloed wel kunnen drinken, is hij bij de Spurs fans behoorlijk populair geworden.
Sol Campbell debuteerde in 1992 bij de Spurs. De verdediger groeide uit tot een belangrijke basisspeler op White Hart Lane. Toen zijn contract in 2001 afliep, liet Campbell doorschemeren dat hij de Spurs trouw zou blijven. Ondanks een nieuw aanbod, dat van hem de bestbetaalde Spurs-speler aller tijden zou maken, vertrok hij toch. En dat nog wel naar aartsrivaal Arsenal FC. Volgens eigen zeggen omdat hij wel eens prijzen wilde winnen. Dat lukte, want bij Arsenal won hij twee landstitels en twee FA Cups. Ook speelde hij voor het eerst in de Champions League. Met zijn populariteit bij de Spurs-fan was het echter gedaan. Hij werd zelfs betiteld als de grootste verrader in het Engelse voetbal. Tot de dag van vandaag wordt in het Tottenham Hotspur Stadium enkel nog naar hem verwezen als ‘Judas.’
William Gallas is de eerste speler die voor zowel Chelsea FC, Arsenal FC als Tottenham Hotspur speelde. De Fransman was dan ook een speler die de controverse niet schuwde. In 2001 kwam Gallas van Olympique Marseille naar Chelsea FC. Hij speelde vijf jaar op Stamford Bridge, en vertrok in 2006 via een ruildeal met Ashley Cole naar Arsenal FC. Bij The Gunners maakte Gallas zoveel indruk dat hij de aanvoerdersband kreeg toegewezen. In vier jaar tijd kwam hij tot ruim 100 wedstrijden, ondanks enkele blessures. Toch werd hij als voormalig Chelsea-speler nooit een publiekslieveling.
n 2010 kwam Gallas niet tot een akkoord om zijn aflopende contract te verlengen. Volgens Arsenal FC zou Gallas buitensporige eisen hebben gesteld. Gallas verliet de club en vertrok naar aartsrivaal Tottenham Hotspur. Daar speelde hij drie seizoenen en maakte met name in de Champions League veel indruk. In 2013 vertrok hij op 35-jarige leeftijd naar Australië, om zijn loopbaan af te sluiten bij Perth Glory.
Pat Jennings was tussen 1964 en 1977 de bijzonder geliefde doelman van Tottenham Hotspur. Hij speelde liefst 673 wedstrijden voor de Spurs, en werd in 1976 uitgeroepen tot voetballer van het jaar. Het was voor het eerst dat een doelman deze eer te beurt viel. In 1977 lieten de Spurs de doelman naar Arsenal FC vertrekken, met het idee dat de 32-jarige doelman zijn beste tijd wel achter de rug had. Dit bleek een vreselijke misrekening, want Jennings speelde nog acht seizoenen, en was daarin bijzonder waardevol voor de Gunners. In totaal speelde Jennings 32 North London Derby’s: 23 voor de Spurs en 9 voor Arsenal FC. De Noord-Ier is in dit rijtje dan ook de enige speler die nog steeds bijzonder geliefd is bij beide fan-groeperingen.
Andere spelers die voor beide clubs speelden zijn Freddie Cox, Jimmy Robertson, Willie Young en Laurie Brown.
Het Emirates Stadium tijdens de North London Derby
Locatie van de North London Derby bij een thuisduel van Arsenal FC is het Emirates Stadium. Tot 2006 speelde de club zijn wedstrijden in het Arsenal Stadium te Highbury. Daar vierden de Gunners hun grote triomfen, onder aanvoering van sterspelers als Dennis Bergkamp en Thierry Henry. Met een capaciteit van zo’n 38.000 plaatsen was de thuishaven echter veel te klein geworden. Daardoor was het vrijwel onmogelijk om nog kaarten te krijgen voor een thuisduel. Ook was het onmogelijk om op die manier de concurrentie met de andere Engelse topclubs vol te houden. Ruimte voor uitbreiding was er echter niet, omdat het stadion midden in een woonwijk lag. Daarom werd er gekozen voor nieuwbouw, op slechts 500 meter van het oude stadion.
Het Emirates stadion is met 60.600 plaatsen bijna twee keer zo groot en het op vier na grootste in Engeland. Daardoor is het eindelijk mogelijk om zonder seizoenkaart een duel van de Gunners mee te maken. Ook is het geschikt voor popconcerten; dan is er ruimte voor 72.000 bezoekers. Bij je bezoek aan het Emirates Stadium moet je niet vergeten de vier bronzen standbeelden van Arsenal-clublegendes te bekijken. Buiten het stadion vind je namelijk de beeltenissen van voormalig aanvoerder Tony Adams, oud-manager Herbert Chapman, clubtopscorer Thierry Henry en Dennis Bergkamp.
Praktische informatie
De eenvoudigste manier om het Emirates Stadium te bereiken is natuurlijk met de metro. Het dichtst bijzijnde station is Arsenal, te bereiken met de Piccadilly Line. Vanaf dit station is het slechts drie minuten lopen naar het stadion. Daarnaast zijn er ook nog twee metrostations op tien minuten lopen van het Emirates Stadium. Het voordeel is dat deze iets minder druk zijn op wedstrijddagen. Dit zijn station Finsbury Park en Highbury & Islington.
Wil je na de wedstrijd weer naar het centrum van Londen, dan is het beter om metrostation Arsenal over te slaan vanwege de enorme rijen. Je kunt dan beter vanaf het stadion naar station Finsbury Park lopen.
Ga je toch liever met de bus? Vanaf het centrum van Londen rijdt er een groot aantal bussen naar het stadion. Er zijn ook diverse buslijnen die naar het stadion rijden. Je kunt kiezen uit de lijnen 153, 259, 263, 271, 29, 393 en 43. Reken er wel op dat je ongeveer een kwartier langer onderweg bent dan met de metro.
Museum & Stadiontour Emirates Stadium
Naast een bezoek aan de North London Derby is het zeker aan te raden om een tour door het Emirates Stadium te boeken. De club organiseert verschillende rondleidingen, zowel doordeweeks als op wedstrijddagen.
De standaard Stadium Tour biedt toegang tot alle ruimtes in het stadion, waaronder beide kleedkamers, de persruimte, spelerstunnel, het veld en de dug-outs. Je legt de tour zelfstandig af, met behulp van de gratis oortelefoons. Daarmee kun je via je mobieltje luisteren naar commentaar van Lee Dixon, Charlie George of Nigel Mitchell. Ook heb je toegang tot het Arsenal Museum en ontvang je na afloop een certificaat. De prijs is 33€ voor volwassenen en 22€ voor kinderen tot 15 jaar. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van wedstrijddagen.
Op wedstrijddagen kun je kiezen voor de Matchday Tour. Enkele uren voor de aftrap ben je getuige van fitnesstests van spelers, tv-interviews met ex-spelers op het veld, en nog veel meer. Je krijgt toegang tot de Diamond Club, spelersingang, het veld, de dug-out en de persruimte. Ook heb je toegang tot het clubmuseum. De tour duurt een uur en kost 39€ voor volwassenen en 28€ voor kinderen tot 15 jaar.
Natuurlijk biedt Arsenal FC ook een Legends Tour. Je hebt hierbij toegang tot alle ruimtes die je ook bij de ander tours bezoekt, maar wordt nu anderhalf uur rondgeleid door een bekende ex-speler. Ook inbegrepen is een Q&A met de Legend, en natuurlijk een gesigneerde foto. Na de tour kun je op eigen houtje de route nog eens afleggen, en een bezoek brengen aan het clubmuseum. Voor deze unieke rondleiding betaal 56€ als volwassenen en 34€ voor kinderen tot 15 jaar. De Legend Tours vinden voornamelijk op vrijdag tot en met zondag plaats. Legends die de afgelopen tijd meewerkten aan de Tour waren Charlie George, Nigel Winterburn en Perry Groves.
Voor de échte fans is er ook nog de luxe VIP-tour. Hierbij krijg je een vier uur lange rondleiding door stadionspeaker Nigel Mitchell en een Arsenal-Legend. Je krijgt ook exclusief toegang tot de tv-studios, een één op één Q&A met de Arsenal Legend, inclusief fotomoment en signeersessie. Je sluit af met een lunchbuffet in de exclusieve Diamond Club. Voor deze unieke tour betaal je 365€. Recentelijk kon je je eigen favoriete VIP-Legend kiezen uit het rijtje David Seaman, Ray Parlour, Martin Keown en Lee Dixon.
Zelf getuige zijn van de North London Derby?
Waar eten en drinken de Arsenal FC-fans?
Wanneer je in de buurt van het Emirates Stadium op zoek bent naar een sfeervol supporterscafé hoef je niet lang te zoeken. Pubs als The Twelve Pins, The Tollington, The Compton Arms, The World’s End en The Gunners liggen allen binnen tien minuten loopafstand van het stadion. In deze Arsenal-pubs verzamelen zich voor de wedstrijd honderden Arsenal-fans om alvast in de sfeer te komen. In de straten rond het stadion vind je ook diverse Fish & Chips zaken en pizzeria’s voor een snelle hap.
De multiculturele wijk rond het stadion nodigt echter uit tot een wat avontuurlijker menu. Op Holloway Road en Highbury Park vind je een groot aantal restaurants die menu’s uit alle windstreken van de wereld presenteren. En wat is er nu leuker dan het ontdekken van een nieuwe keuken tijdens je voetbaltrip?
De Sambal Shiok Laksa bar is een restaurant met een uitstekende Maleisische keuken. Zoals de naam al aangeeft: het eten is pittig, maar je er ook voor kiezen om voor medium spicy te gaan. Het restaurant is enorm geliefd bij de buurtbewoners, maar na een aantal lovende recensies ook door Groot-Londen ontdekt. Reserveren is dan ook aan te bevelen. Je vindt Sambal Shiok op 171 Holloway Road.
Op Blackstock Road, naast The Arsenal Tavern en op tien minuten loopafstand van het stadion, vind je het Ethiopische restaurant Jojo’s Kitchen. Een maaltijd is hier een echte ontdekkingsreis, met smaken die je voor het eerst zult beleven. Naast vis-, vlees- en bonengerechten kun je ook genieten van het uitstekende Ethiopische bier. Nog populairder is de koffieceremonie, gelardeerd met veel wierook en popcorn bij je koffie. Apart, maar bijzonder smakelijk.
Voor Jamaicaanse maaltijden kun je terecht bij The Tastebox. Dit afhaalrestaurant is te vinden op 4 Gillespie Road, in dezelfde straat als het Arsenal metrostation. De veelgeprezen geroosterde kip wordt voor je ogen bereid in een olievat-barbecue op straat. Ook de kippensoep en de Reggae Burrito vinden gretig aftrek. The Tastebox beschikt slechts over twee tafeltjes. Je kunt buiten eten, of, zoals de gewoonte bij een afhaalrestaurant: meenemen en ergens anders nuttigen.
Op 241 Holloway Road tenslotte, vlak bij het Holloway Road metrostation, vind je SSÄM, een klein Koreaans familierestaurant. Je kunt je tegoed doen aan pittige barbecue chicken, kimchi-stoofpotten en Koreaanse barbecue. Het restaurantje telt slechts 18 tafeltjes, dus reserveren op wedstrijddagen is zeker aan te raden.