Je bent verzekerd van officiële tickets
Je bent verzekerd van officiële tickets
Boek je complete voetbalreis naar Crystal Palace eenvoudig op maat. Kies welke wedstrijd, hotel & zitplaats overzichtelijk op één plek. Geen boekingskosten.
Ben je gek op de Premier League en die typisch Engelse voetbalsfeer? Maar ben je minder enthousiast over superdeluxe stadions met VIP-boxen gevuld met steenrijke eigenaars uit het Midden-Oosten of andere verre streken?
Dan ben je bij Crystal Palace aan het juiste adres. De club uit Zuid-Londen heeft met Selhurst park een oldschool stadion midden in een woonwijk, waar je als toeschouwer dicht op het veld zit. Ook is de club bekend vanwege zijn gastvrije en gepassioneerde fans.
Wanneer de Palace-cheerleaders klaar zij met hun optreden op de middenstip, en de spelers onder de klanken van ‘Glad All Over’ van de Dave Clarke Five het veld betreden, barst het gezang los. En bij welke club kun je in het stadion een door fans gebrouwen clubbier bestellen, zoals de Crystal Palace Ale op Selhurst Park? De club heeft niet het budget en de successen van de grote hoofdstedelijke clubs, maar een duel op Selhurst Park is misschien wel de mooiste voetbalervaring die je in Londen kunt vinden!
Wij hebben de beste tips voor je uitgezocht om je voetbalreis naar Crystal Palace zo leuk en soepel mogelijk te laten verlopen. Van inhoudelijke tips rondom Selhurst Park tot leuke tips om (Zuid-)Londen te verkennen.
Na de oprichting in 1905 speelde Crystal Palace in het Crystal Palace Stadion en op Croydon Common. In 1919 werd een stuk grond aangekocht om een nieuw stadion op te bouwen. Dit werd het legendarische Selhurst Park. Bij de opening in 1924 stond er slechts één tribune: de nog steeds dienst doende hoofdtribune. De thuisploeg verloor die wedstrijd voor 25.000 toeschouwers met 0-1 van Sheffield Wednesday.
Behalve voetbal werden er ook boks- en cricketwedstrijden gehouden. Daarnaast werden er twee wedstrijden gespeeld tijdens de Olympische Zomerspelen van 1948.
In 1962 werden er schijnwerpers in de hoeken en op de hoofdtribune aangebracht. Om dit te vieren haalde de club, op dat moment spelend in de derde divisie, een enorme stunt uit. Men haalde het grote Real Madrid voor de eerste maal naar Londen voor een vriendschappelijk avondduel (Real won met 3-4). In 1985 betrok ook Charlton Athletic het stadion als huurder. Toen de club in 1991 terugkeerde naar het eigen stadion, trok Wimbledon in het stadion als nieuwe tweede bespeler van Selhurst Park. In 2003 vertrok Wimbledon, en sindsdien is Crystal Palace weer de enige bespeler van het stadion.
Selhurst Park is een echt ouderwets voetbalstadion, aan alle kanten omringd door een typisch Engelse woonwijk. Dit is ook een reden waarom de uitbreiding van het stadion vertraging heeft opgelopen. Er moeten diverse huizen worden gesloopt en bewoners moeten worden gecompenseerd. Verwacht hier geen luxe, want Selhurst Park heeft niets van doen met de moderne complexen van Chelsea of Tottenham Hotspur. Je treft echter een fantastische sfeer in een ouderwetse voetbaltempel.
Momenteel heeft het stadion een capaciteit van 25.456 zitplaatsen. Er zijn al jaren plannen om de hoofdtribune uit te breiden, waardoor de totale capaciteit zal stijgen naar 34.000. Na veel vertraging lijkt het er nu toch echt op dat eind 2022 met de verbouwing zal worden begonnen.
Selhurst Park ligt in de Londense wijk Croydon, op ongeveer 13 kilometer van het centrum van Londen. Ondanks deze afstand is het stadion van Crystal Palace eenvoudig en vlot met het openbaar vervoer te bereiken. De trein is de beste optie om bij het stadion te komen.
Er bevinden zich drie treinstations binnen 10 minuten loopafstand van Selhurst Park: Selhurst, Thornton Heath en Norwood Junction. In het centrum van Londen stap je bij station Victoria of station London Bridge op de Southern Line. De treinrit duurt ongeveer een half uur. Maak niet de fout om naar station Crystal Palace te reizen, want dit station ligt op ruim drie kilometer afstand van Selhurst Park.
Je stapt dan uit bij de halte Thornton Heath.
Adresgegevens Selhurst Park
Whitehorse Lane
SE25 6PU
Londen, Verenigd Koninkrijk
Hoewel de trein de beste optie is, kun je ook vanuit Londen Centrum met de bus naar het stadion reizen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:
Beide bussen komen langs het stadion op Whitehorse Lane.
Ook de bussen 50, 75, 157, 198 en 250 rijden langs het stadion.
Selhurst Park bestaat uit zowel oude als nieuwe tribunes, met een verschil in leeftijd van zo’n zeventig jaar! Dit geeft het stadion mede zijn unieke uitstraling.
De vier tribunes op Selhurst Road zijn:
De hoofdtribune. Het was de enige tribune die bij de opening in 1924 aanwezig was.
Hier zitten de bestuurdersbox, lounges/bar en restaurant. Er zijn al jaren plannen om deze tribune uit te breiden met een tweede ring en 8.000 plaatsen, waardoor de totale capaciteit van Selhurst Park zou stijgen naar 34.000 plaatsen. Zoals het er nu naar uit ziet zou de verbouwing eind 2022 moeten beginnen.
De tribune aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune stamt uit 1969 en is vernoemd naar de oud-voorzitter van de club. Hier bevindt zich ook het uitvak, in de hoek naast de Whitehorse Lane Stand.
De tribune achter het doel aan de zuidkant van het stadion. Dit is de meest recente tribune op Selhurst Park, gebouwd in 1995. Het heeft twee verdiepingen; op de bovenste verdieping zitten de fanatiekste supporters van de club.
Deze staat ook bekend als de Family Stand voor Crystal Palace supporters. Hier bevinden zich ook de 24 luxe Executive boxen.
Tot voor kort waren er Stadion-rondleidingen op dinsdag, woensdag en vrijdag van 11.00 tot 15.00. Voor £12,50 (£7,50 voor kinderen) kreeg je toegang tot de kleedkamers, spelerstunnel, het veld en de dug-out.
Sinds de zomer van 2021 worden er echter geen rondleidingen meer gegeven. Nieuwe tours zijn volgens de club in ontwikkeling. Voor actuele informatie kun je de site van Crystal Palace bezoeken, of mailen naar [email protected] Via dit mailadres kun je ook vragen om automatisch informatie te ontvangen zodra er nieuws is over het hervatten van de tours.
Selhurst Park ligt in een gemoedelijke woonwijk. Je vindt een aantal pubs en restaurantjes op High Street, in de buurt van het Thornton Heath-station. In het stadion zelf is het ook mogelijk om wat te eten en te drinken. Het is er zelfs mogelijk een ‘Palace Ale’ te bestellen, een bier van een kleine brouwerij die eigendom is van een verwoed Palace-fan. Hieronder hebben we de adressen voor je verzameld van een paar echte Palace-pubs, die je zeker niet mag missen.
The Holmesdale is dé pub om rond de wedstrijd met Palace-fans enkele Pints te drinken. Dit café op 1 Selhurst Road ligt op ongeveer een kilometer van het stadion. Je kunt ook bus 75 nemen. De sfeer is bijzonder gastvrij, en op mooie dagen kun je plaatsnemen in de beergarden. Binnen kun je live voetbal kijken op diverse schermen; de pooltafel, dartborden en jukebox maken het plaatje compleet. Voor de liefhebbers: iedere zondagavond karaoke-avond.
Deze pub op 7-8 High Street ligt op tien minuten loopafstand van het stadion en op 200 meter van het Norwood Junction treinstation. Dit café is zeer populair als pre-match pub. Als Palace thuis speelt wordt het Palace Ale vanaf de tap geserveerd. Ook het eten is prima en de sfeer wordt geprezen als bijzonder vriendelijk en gemoedelijk. Op zaterdag geopend van 12.00 tot 00.00, doordeweeks vanaf 16.00.
Op nog geen 150 meter van Selhurst Park ligt deze typisch Engelse lokale pub. Ideaal om nog een laatste maaltijd of een biertje te nuttigen voor de wedstrijd begint. Ook hier beschikt men over een biertuin, evenals een terras aan de voorkant met uitzicht op Selhurst Park. Het kan op wedstrijddagen dan ook flink druk worden met Palace-supporters. Je vindt deze pub op 21 Clifton Road.
De Pawsons Arms (69 Pawsons Road) ligt wel wat verder van het stadion (15 minuten loopafstand), maar is desondanks enorm populair bij Palace-aanhangers. Deze pub is een goed startpunt als je via treinstation Selhurst reist. Veel schermen met live-voetbal, en prima hapjes en drankjes voor een goede prijs.
Voor het begin van de club keren we terug naar 1851 en de Wereldtentoonstelling in Londen. Deze werd gehouden om de wereld duidelijk te maken dat Groot-Brittannië de industriële leider in de wereld was. De tentoonstelling werd gehouden in een enorm glazen huis van 563×138 meter. Het werd gezien als een architectonisch wonder en was een enorm succes. Na de tentoonstelling verhuisde het naar Zuid-Londen, waar het na een uitbreiding werd omgedoopt tot ‘Crystal Palace’. De club werd in 1905 opgericht door arbeiders die het terrein rond het Crystal Palace onderhielden.
Crystal Palace speelde voornamelijk in de lagere divisies. De eerste keer dat men promoveerde naar de hoogste divisie was in 1970. Vier jaar later volgde degradatie. Ook in 1979, 1992, 1994, 1998 en 2004 promoveerde Crystal Palace naar het hoogste niveau, maar degradeerde meteen weer. De club leek veroordeeld tot een bestaan op het tweede en derde niveau.
In 2013 promoveerde de club eindelijk weer eens naar de Premier League, en deze keer wist de club stand te houden. Met meestal een plek bovenin het rechterrijtje slaagt de ploeg er de laatste jaren in om uit de degradatiezorgen te blijven. Voor in het eigen Selhurst Park worden dankzij de steun van de enorm fanatieke aanhang veel punten gepakt.
Zoals we al eerder memoreerden is de sfeer bij Crystal Palace zeer gemoedelijk.
De enige grote rivaal van Crystal Palace is Brighton & Hove Albion, met wie de M23-derby wordt uitgevochten (naar de snelweg M23 tussen Sussex en Zuid-Londen). Hoewel dit team niet uit Londen komt, liggen de stadions van beide clubs nog geen veertig mijl uit elkaar.
De rivaliteit ontstond pas eind jaren zeventig, toen beide verenigingen opklommen naar het hoogste niveau. De onderlinge wedstrijden leidden vaak tot harde confrontaties op het veld. Ook de spanningen tussen de fangroepen zijn groter dan normaliter bij de wedstrijden van Palace.
Daarnaast heerst er een rivaliteit met Millwall en Charlton Athletic, aangezien deze clubs eveneens uit Zuid-Londen komen. Omdat deze clubs Crystal Palace echter niet als hun grootste concurrent zien, kunnen we hier niet spreken van aartsrivalen.
Het logo van de club is diverse malen veranderd. In 1973 besloot de excentrieke voorzitter Malcolm Allison dat het maar eens uit moest zijn met dat suffe glazen paleis als clubsymbool. Hij zag Benfica, destijds een van de sterkste Europese teams, als inspiratiebron. Hij nam hun symbool, de adelaar, over en bedacht ook de bijnaam ‘The Eagles.’ Tegenwoordig zien we op het logo een adelaar die op een bal landt, met het Crystal Palace op de achtergrond. Daaronder vinden we het oprichtingsjaar en de naam van de club.
Van 2010 tot 2020 had Crystal Palace trouwens een echte adelaar, genaamd Kayla, die voor de wedstrijd een rondje over de grasmat vloog. In 2020 overleed de mascotte, en momenteel is er nog geen opvolger gecontracteerd.
De oorspronkelijke bijnaam van de club is ‘The Glaziers’ (de glazenmakers); een verwijzing naar het beroemde glazen paleis waarnaar de club vernoemd is.
De originele kleuren van de club waren bordeaux en lichtblauw. Deze kleuren waren overgenomen van Aston Villa, dat in de beginjaren een set sportkleding doneerde. In 1973 was het wederom Malcolm Allison die het maar niets vond dat zijn club in ‘geleende kleuren’ speelde. Hij veranderde de clubkleuren in rood en blauw. Tegenwoordig speelt de club in een rood shirt met blauwe diagonale strepen, blauwe broek en blauwe kousen, beiden met rode accenten.
Londen is een van de meest populaire steden van Europa, en biedt de bezoeker een ongekende hoeveelheid bezienswaardigheden. We zetten er een paar voor je op een rij, met de nadruk op enkele bijzondere attracties in de buurt van Selhurst Park.
Het Kristallen Paleis, waaraan Palace zijn naam dankt, is in 1936 afgebrand. Het Park, dat speciaal werd ontworpen om het paleis te huisvesten, bestaat echter nog steeds. We durven het zelfs een onbekend pareltje te noemen. Het is heerlijk wandelen in deze oase. Je vindt er nog de funderingen van het paleis, siertuinen, een doolhof, een kinderboerderij, eetgelegenheden en de dinosaurussen. Deze modellen werden in 1852 ontworpen en waren de eerste dinosaurussculpturen ter wereld. Inmiddels zijn ze tot monument verklaard. Ook kun je er bootjes huren om over het meer te varen. Het Park ligt naast station Crystal Palace, waar zowel de metro als de trein stoppen.
Ook in Crystal Palace Park vind je dit atletiekstadion met 16.000 plaatsen.
Een bijzondere plek, want hier werd Crystal Palace in 1905 opgericht.
Precies op deze plek lag het stadion waar de club van 1905 tot 1914 zijn wedstrijden speelde. Ook werden hier van 1895 tot 1914 de eerste FA Cup-finales gespeeld. Bij de finale van 1913 waren op dit terrein liefst 122.000 toeschouwers aanwezig! De huidige tribune stamt uit 1964. Het stadion werd tot 2001 gebruikt door het jeugdteam van Palace. Er worden tegenwoordig nog concerten gegeven. Zo stonden onder anderen Coldplay en Bruce Springsteen hier op de middenstip.
Dit gigantische reuzenrad uit 1999 is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste attracties van de Engelse hoofdstad. Vanaf een hoogte van 130 meter heb je een indrukwekkend uitzicht. Zo kun je onder andere dertien voetbalstadions spotten. ’s Avonds wordt het rad verlicht in seizoenskleuren. Een rit in het reuzenrad duurt een half uur. Tickets kosten £27. Het is aan te bevelen om online een ticket te bestellen; bij de kassa ben je namelijk zes pond duurder uit.
Sinds 1837 is dit de residentie van de Britse koninklijke familie. Het paleis is één van de laatste functionele koninklijke paleizen ter wereld. Je vindt er 775 kamers en de grootste privétuin van de stad. Enkele keren per week vindt de wisseling van de wacht plaats. Deze begint om 11.30 en is bijzonder populair bij toeristen.
Bij Crystal Palace troffen wij nog de echte oude Engelse voetbalsfeer. Samen met een wat rommelig maar super vriendelijk hotel genoten van een heerlijk “vader/zoon” uitstapje. Alles perfect geregeld door Voetbal Travel. Ook hulpvaardig toen onze wedstrijd ineens werd verplaatst. Kortom, het geld dubbel en dwars waard.
Prima geregeld, mooie plaatsen. Was wel even gedoe om er achter te komen hoe het werkte met OV
Alles verder prima geregeld. Als je in één weekend twee wedstrijden bezoekt, blijft er weinig tijd over om museum e.d. te bezoeken. Kaartjes voor bijzondere tentoonstellingen alvast in Nederland regelen; tijdens bezoekweekend vaak al uitverkocht!
Tip: Saachi gallery zeer de moeite waard