Tip! Zorg ervoor dat je geldige tickets hebt. + Lees meer
Tip! Zorg ervoor dat je geldige tickets hebt. + Lees meer
Boek je complete voetbalreis naar Lazio Roma eenvoudig op maat. Kies welke wedstrijd, hotel & zitplaats overzichtelijk op één plek. Geen boekingskosten.
Geniet van Italiaans topvoetbal in het historische Stadio Olimpico van Rome tijdens een wedstrijd van Lazio Roma. De fanatieke aanhang in de Curva Nord laat negentig minuten lang van zich horen en zorgt voor een geweldige ambiance.
Aangezien er plannen bestaan om het Stadion Olimpico af te breken en te vervangen door een compacter stadion, is dít het moment om dit historische bouwwerk te bezoeken. Naast de Olympische Spelen van 1960 vonden hier onder anderen twee EK-finales, één WK-finale en vier Champions League-finales plaats. Zo verloor Ajax in 1996 in het stadion de CL finale van Juventus na penalty’s. En sinds november 2021 is het ook eindelijk mogelijk om het stadion van binnen te bezoeken middels een stadiontour. Inclusief een bezoek aan het gloednieuwe Lazio clubmuseum.
Naast een bezoek aan de wedstrijd heb je voldoende gelegenheid om de vele hoogtepunten van wereldstad Rome te bekijken. Het Colosseum, de Trevi-fontein, de vele musea en luxe winkelstraten: aan jou de keus om alles uit deze geweldige reis te halen!
Wij hebben de beste tips voor je uitgezocht om ervoor te zorgen dat je alles uit je voetbalreis naar Lazio Roma kunt halen. Van praktische informatie rondom het Stadio Olimpico tot suggesties om Rome te verkennen.
Samen met AS Roma deelt Lazio het Stadio Olimpico, oftewel het Olympisch Stadion van Rome. Het stadion werd in 1927 gebouwd in opdracht van de fascistische dictator Benito Mussolini. Het kreeg de naam Stadio del Cipressi en werd in 1932 geopend.
In 1936 was Mussolini diep onder de indruk van de Olympische Spelen in Berlijn. De Spelen moesten in 1940 naar Rome komen en de wereld versteld doen staan van de suprematie van de Italiaanse staat. Het stadion werd verbouwd en uitgebreid, en hernoemd tot Stadio Olimpico. Het hele plan liep op niets uit: vanwege het uitbreken van de oorlog werden de Spelen nooit gehouden. Het stadion raakte zelfs zwaar beschadigd tijdens de oorlogsjaren. In 1953 werd het gerenoveerd en verhuisden zowel S.S. Lazio als AS Roma naar het stadion voor hun competitiewedstrijden.
In 1960 kreeg Rome alsnog de Olympische Spelen toegewezen en veranderde de naam van het stadion definitief naar Stadio Olimpico. Tijdens de EK’s van 1968 en 1980 werden er in het stadion diverse wedstrijden gespeeld, waaronder de finales. Bij het WK van 1990 werd West-Duitsland wereldkampioen in het stadion door Argentinië met 1-0 te verslaan.
Momenteel heeft het stadion 70.634 plaatsen. Hoelang het stadion in zijn huidige vorm zal blijven bestaan is onduidelijk. Al jarenlang wordt er gesproken over een nieuw stadion onder de naam Stadio della Roma, met 52.000 zitplaatsen. Na negen jaar van voorbereiding besloot AS Roma in 2021 van de plannen af te zien. Desondanks is het nog steeds de bedoeling dat er een nieuw stadion wordt gebouwd op dezelfde plek, dat moderner, milieuvriendelijker en duurzamer moet worden dan het huidige Stadio Olimpico. Wil je in het oude Stadio Olimpico nog een wedstrijd zien, dan zul je dus niet al te lang moeten wachten.
Het Olympisch Stadion van Rome ligt op ongeveer zes kilometer van het centrum, en heeft uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer. Vanaf het Vaticaan is het ongeveer 30-45 minuten lopen.
De metro van Rome heeft drie lijnen: A, B en C. Het metrostelsel is lang niet zo uitgebreid als dat van bijvoorbeeld Londen of Parijs. Men heeft het probleem dat men bij uitbreiding steeds weer op archeologische vondsten stuit, die het graafwerk voortdurend vertragen. Zo is er al jaren een vierde lijn gepland. Toch is een combinatie van metro en bus/tram de beste manier om bij het Stadio Olimpico te komen. Er zijn diverse mogelijkheden om het stadion te bereiken:
Neem vervolgens bus 32 en stap uit bij de halte Piazzale della Farnesini. Daarna is het nog 100 meter lopen naar het stadion.
Adresgegevens Stadio Olimpico
Via Foro Italico
00194 Rome
Er zijn drie treinstations in Rome, vanwaar je verder kunt reizen naar het stadion:
De zijdes van het stadion zijn:
Tot voor kort was het onmogelijk om het Olympisch Stadion te bezoeken. Per 11 november 2021 is daar verandering in gekomen. Op deze dag opende het SS Lazio museum, onder de hoofdtribune van het Stadio Olimpico, zijn deuren voor het publiek. In dit gloednieuwe museum is de geschiedenis van de club te volgen en vind je er alle gewonnen prijzen en unieke shirts van de grote clublegenden. Inbegrepen is een bezoek aan de kleedkamers, trainerskamer, massageruimte, de douches en het veld. Het Olympisch stadion en Forza Lazio Museum zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00. De prijs is €15.
Voor en na de wedstrijd verzamelen de Lazio-supporters zich rond de Ponte Milvio, een oude Romeinse brug over de rivier de Tiber, ongeveer een kilometer ten oosten van het Stadio Olimpico. In de straten rond de brug vind je tientallen restaurantjes, barretjes en stalletjes waar de fans zich tegoed doen aan bier en gefrituurde rijstballen gevuld met mozzarella en runderragout.
Maar ook in andere delen van de stad vind je enkele echte Lazio-pubs en restaurants, van onder tot boven behangen met voetbalmemorabilia. Vergeet zeker niet onderstaande gelegenheden aan te doen voor een unieke en smakelijke ervaring.
But also in other parts of the city, you will find some real Lazio pubs and restaurants, covered from top to bottom with football memorabilia. Don’t forget to stop by the following places for a unique and tasty experience.
Aan de Vila Romania 27, op zo’n tien minuten van Villa Borghese, ligt deze typische Lazio-pub.
De eigenaar is een fanatieke I Bianceceolesti fan die de muren heeft volgehangen met de geschiedenis van zijn favoriete club. Daarnaast is het een zeer karakteristiek Romeins restaurantje met een uitstekende keuken. Volgens veel bezoekers vind je hier de beste pasta van Rome. Het is lopend te bereiken vanaf het centrum van de stad. De bussen 52, 63 en 360 stoppen vlak voor de deur.
Ongeveer een kilometer ten noorden van Vaticaanstad, vlakbij metrostation Ottaviano, zit dit fameuze restaurant annex brouwerij, waar veel Lazio-fans voor de wedstrijd nog wat komen eten.
Maar niet alleen bij de tifosi is deze plek favoriet. Van heinde en verre komt men hier voor de veelgeprezen zelfgebrouwen bieren. De bediendes zijn niet te beroerd je enkele bieren te laten proeven en uitleg te geven over de ingrediënten en het brouwproces. Ook de gerechten zijn van zeer hoge kwaliteit; zo is de pizza al diverse malen in de prijzen gevallen. Je vindt het restaurant op de Via Silla 26; openingstijden zijn dagelijks (behalve maandag) van 18.00 tot 01.00 (in het weekend ook van 12.00 tot 15.00).
De Excalibur Pub (Piazza Vescovio 4) bevindt zich in de wijk Trieste, zo’n vijf kilometer ten noorden van het centrum. Het is een Pub in Schotse stijl, maar gerund door een echte Lazio-familie en zeer geliefd bij fanatieke supporters. De muren hangen vol met sjaals, vanen en shirts, vooral van Lazio en bevriende clubs als Inter en West Ham. Bij de ingang bevindt zich een muurschildering van Gabriele Sandri, een Lazio-fan die overleed door een politiekogel en waar nog altijd bloemen worden neergelegd.
De keuken biedt typische pubgerechten, zoals zelfgemaakte hamburgers, tapas of zuurkool met worst. Er is een ruime keuze aan bieren en op verschillende schermen kun je genieten van live voetbal. Excalibur is maandag tot en met vrijdag geopend van 12.30 tot 02.00 en op zaterdag van 18.00 tot 02.00. Vanaf metrostation Libia (Lijn B) is het tien minuten lopen. De bussen 63, 310 en 351 stoppen vlakbij, op de Piazza Vescovio.
Societá Sportiva Lazio werd in 1900 opgericht als multisportvereniging. Het was een van de vier clubs in de hoofdstad. In 1927 later dwong de heersende Fascistische Partij de vier clubs te fuseren tot één nieuwe vereniging, om zich te wapenen tegen de overheersing van de voetbalclubs uit Noord-Italië. Drie clubs gingen uiteindelijk op in het nieuwe AS Roma; Lazio wist als enige zijn onafhankelijkheid te behouden. Overigens had de bundeling van krachten weinig succes; de Noord-Italianen bleven heer en meester. Waar Juventus al op 36 landstitels staat, haalde AS Roma er tot nog toe slechts drie.
In 1958 won Lazio zijn eerste prijs, de nationale beker. In 1974 werd de eerste landstitel behaald. Daarna volgden er magere jaren, en in 1980 en 1985 degradeerde de club zelfs naar het tweede niveau. In de tweede helft van de jaren negentig volgde de succesvolste periode onder trainer Sven-Göran Eriksson. Het leverde de club tussen 1998 en 2000 een stortvloed aan prijzen op: twee nationale bekers, één landstitel, twee Italiaanse Supercups, de Europa Cup 2 en Europese Supercup. In 2000 werd met topspelers als Nedved, Simeone, Manzini en Inzaghi zowel de landstitel, de beker als de Supercup gewonnen. De laatste jaren doet Lazio bovenin mee in de Serie A. In 2020 streed het tot de laatste dag mee om de bovenste plaatsen en plaatste het zich voor de Champions League.
Aartsrivaal is vanzelfsprekend stadgenoot AS Roma. De derby Lazio – AS Roma staat bekend als de Derby Della Capitale, en is een van de meest beladen duels uit de Italiaanse competitie. Beide clubs komen uit andere wijken van Rome. Lazio trekt zijn fans uit het Noorden van de stad, vooral uit het welvarende district Prati. Daarom werd de club ook gezien als een club voor de bourgeoisie. AS Roma trok zijn fans vooral uit de omgeving van Testaccio, een arme arbeiderswijk. Andere rivalen van Lazio zijn met name Pescara, Livorno en Atalanta Bergamo.
Het logo van Lazio bestaat uit een adelaar met in zijn klauwen een wit schild met blauwe rand. De adelaar is het traditionele symbool van de club. Het staat voor macht, overwinning en welvaart. Daarnaast vertegenwoordigt de roofvogel Zeus, de Griekse god van de lucht en de donder. Het dier leverde Lazio de bijnamen ’le Aquile’ en Anquilotti (de Adelaars) op. Net als bij Vitesse en Benfica vliegt de mascotte van Lazio, de adelaar Olimpia, voor elke wedstrijd een rondje door het Olympisch Stadion.
In het schild onder de naam vinden we de naam van de vereniging, met daaronder een kleiner driedelig schild met de blauw-witte clubkleuren.
Lazio speelt in hemelsblauwe shirts, een witte broek en witte sokken. De clubkleuren zijn al sinds de oprichting in 1900 blauw en wit. Opvallend genoeg zijn deze kleuren overgenomen van de vlag van Griekenland. Hier is voor gekozen omdat Lazio zich vooral als omnisport-vereniging wilde presenteren. En wat past daar beter bij dan de kleuren van het land van de Olympische Spelen, waar ook diverse sporten worden beoefend. De kleuren leveren Lazio zijn meest bekende bijnaam op: I Bianceceolesti (‘De witte en luchtblauwe‘).
Wat is er niét te doen in Rome? Het historisch stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als oude hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk wemelt het er van de historische gebouwen, kerken, fonteinen, musea en parken. Daarnaast is de stad befaamd vanwege zijn winkelaanbod en culinaire hoogstandjes. Je zult vooraf een goede keus moeten maken, want om alle hoogtepunten in deze stad te zien zul je zeker een week moeten uittrekken. We zetten alvast enkele klassiekers van de stad voor je op een rij.
Als liefhebber van oude stadions mag je het Colosseum natuurlijk niet overslaan. Deze Arena, in 2007 verkozen als een van de zeven nieuwe wereldwonderen, werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus. Het was indertijd een uniek stadion, dat zelfs beschikte over een ‘uitschuifbaar dak.’ Meer dan duizend man waren er voor nodig om een enorm zonnescherm over het stadion te trekken, om de 50.000 toeschouwers tegen de zon te beschermen. Bezoekers konden er de meest bizarre voorstellingen bekijken: krijgers die elkaar of allerlei wilde dieren bevochten, en gevangenen die als pauzenummer aan de wilde beesten werden gevoerd. Dit alles tot groot vermaak van het publiek. Dergelijke vertoningen vinden gelukkig niet meer plaats, maar je kunt het Colosseum nog wel van binnen bekijken. Het bouwwerk is van maart tot september dagelijks geopend van 9.30 tot 19.15. In de wintermaanden sluit de kassa al rond 16.30. Een ticket kost €16, is 24 uur geldig en biedt toegang tot het Colosseum en het Forum Romanum. Het valt absoluut aan te bevelen om van tevoren te reserveren op de website van het Colosseum (parcocolosseo.it/), want de wachtrijen bij de kassa kunnen erg lang zijn. Op de site is ook een rondleiding of speciaal avondbezoek te boeken.
In het hart van Rome ligt de dwergstaat Vaticaanstad. Het is een zelfstandige staat, het geestelijk centrum van de Katholieke kerk en residentie van de paus. Centraal ligt de beroemde Sint-Pietersbasiliek. Het heiligdom is gratis te bezoeken, en is geopend van 07.00 tot 19.00. Kom vooral vroeg, want ook hier kunnen de wachtrijen behoorlijk lang worden.
Het absolute hoogtepunt zijn I Musei Vaticani: een verzameling van 26 musea in de paleizen van het Vaticaan, met een enorme collectie kunstschatten. Bekijk er oude Romeinse en Egyptische schatten en kunstwerken van Rafaël en Leonardo da Vinci. De grootste publiekstrekker is natuurlijk de Sixtijnse kapel. In deze ruimte komen de kardinalen bij elkaar als er een nieuwe paus wordt gekozen. Het plafond is in de 15e eeuw door Michelango beschilderd met ‘Het Laatste Oordeel’. Er worden per uur een beperkt aantal bezoekers toegelaten, dus vooraf reserveren valt zeker aan te raden. Het goedkoopste ticket kost €17, waarmee je toegang hebt tot alle musea. Tegen extra vergoeding kun je een audioguide of een rondleiding boeken.
Naast alle cultuur vind je in Rome ook nog voldoende fotogenieke, authentieke woonwijken. Trastevere, op zo’n twee kilometer afstand van het centrum, is het schoolvoorbeeld van zo’n ongerepte Italiaanse wijk. De middeleeuwse woningen worden gescheiden door een doolhof van smalle straatjes. Sla een hoek om en je stuit op een sfeervol plein, oude kerk of fraaie fontein. Door de populariteit van Trastevere vind je er ook veel geweldige ambachtelijke winkeltjes en restaurants. Vooral ‘s avonds is het er erg gezellig, als zowel locals als toeristen hier komen flaneren. Vanuit het centrum brengt bus 75 je er binnen een kwartier heen.
Ook voor de aanschaf van een fraai souvenir ben je in Rome aan het goede adres.
Je vindt er zowel luxe winkelstraten als sfeervolle markten.
In de winkelstraten Via Condotti, Via Borgognona en Via Frattina bevinden zich de exclusieve winkels van de Italiaanse topmerken. Goedkoop zijn ze niet, maar je kunt je natuurlijk ook alleen vergapen aan de etalages. Stap hiervoor uit bij metrostation Spagna.
Voor de gewone beurs is er ook genoeg te vinden. Via del Corso is de bekendste winkelstraat van Rome. Deze is ruim anderhalve kilometer lang en biedt een gevarieerder aanbod.
Een bij toeristen minder bekende winkelstraat is de Via Cola di Rienzo, vlakbij Vaticaanstad en bereikbaar met bus 81. Hier vind je een groot aanbod aan betaalbare kleding en accessoires, maar ook vermaarde boekwinkels en ijssalons. En vergeet zeker de Romeinse markten niet. Het bekendste marktplein is Campo de Fiori, vlakbij het Pantheon. Op deze versmarkt vind je rondom het plein ook veel bakkers, restaurantjes en wijnbars.