Tip! Zorg ervoor dat je geldige tickets hebt. + Lees meer
Tip! Zorg ervoor dat je geldige tickets hebt. + Lees meer
Boek je complete voetbalreis naar SSC Napoli eenvoudig op maat. Kies welke wedstrijd, hotel & zitplaats overzichtelijk op één plek. Geen boekingskosten.
Bij SCC Napoli kom je niet om je te vergapen aan een luxueus stadion dat van alle gemakken is voorzien. Wat je wel krijgt: een onvergetelijke ervaring bij een van de meest opwindende teams van de Serie A. Napoli is sinds enkele jaren weer terug in de absolute top, en dat merk je aan de ongekende sfeer die er in het Stadio Diego Armando Maradona heerst. Seismografen van de Universiteit van Napels registreerden dat het gejuich dezelfde pieken vertoonde als dat van een aardbeving. Napoli is een van de weinige clubs waarbij de fanatieke supporters achter beide doelen plaatsnemen en zo voor een unieke ambiance zorgen. De fans van Gli Azzuri steunen hun team negentig minuten lang bijzonder fanatiek en emotioneel. Uit de vele afbeeldingen op vlaggen en doeken in het stadion, en fraaie muurschilderingen in de stad wordt duidelijk dat clubheld Diego Maradona nog altijd als een heilige wordt vereerd.
Daarnaast biedt de trip je ook de tijd om enkele fantastische toeristische attracties te bezoeken. De machtige vulkaan Vesuvius en de archeologische stad Pompeii liggen op nog geen uur reizen. Ook in de stad zelf is genoeg te beleven om van je voetbaltrip een onvergetelijke ervaring te maken.
Om ervoor te zorgen dat je alles uit je voetbalreis naar SSC Napoli kunt halen hebben wij de beste tips voor je geselecteerd. Van praktische informatie rondom het Stadio Diego Armando Maradona tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Napels en de directe omgeving.
Het stadion van SSC Napoli opende in 1959, nadat het vorige stadion van de club tijdens de oorlog was verwoest. Het heette aanvankelijk Stadio del Sole (stadion van de zon) en had een capaciteit van 87.000 plaatsen. Nadat het werd hernoemd naar Stadio San Paolo was het stadion gastheer van het EK Voetbal in 1968 en 1980 en van het WK in 1990. Na een grondige renovatie in 2019 heeft het stadion 54.726 plaatsen.
Het meest memorabele duel uit de geschiedenis van het stadion was de halve finale tussen Italië en Argentinië tijdens het WK 1990. Maradona riep de Napoli-fans op om hem en Argentinië te steunen. Deze antwoordden met een groot spandoek tijdens de wedstrijd: ‘Maradona, jij zit in ons hart maar Italië in ons bloed.’ Argentinië won na penalty’s; Maradona benutte de beslissende strafschop.
Na het overlijden van clubicoon Maradona werd het stadion op 4 december 2020 omgedoopt tot Stadio Diego Armando Maradona. Verwacht overigens geen superdeluxe stadion dat van alle gemakken is voorzien. Ondanks de renovatie verkeert het stadion in verouderde staat en daarom wordt er al tijden gesproken over de bouw van een nieuw onderkomen. De sfeer is echter ongekend en bezoekers zijn na afloop lyrisch over de passie van de fans op de Curva A en B.
Het stadion ligt in de wijk Fuorigrotta, zeven kilometer van het centrum, en is eenvoudig te bereiken per trein, metro en bus.
De eenvoudigste manier om bij het stadion te komen is met metrolijn 2. Je kunt op het Centraal Station (Piazza Garibaldi) opstappen op lijn 2 richting Pozzuoli.
Vervolgens reis je mee tot de halte Campi Flegrei. Vanaf hier is het nog 600 meter tot het stadion.
Trenitalia (de vervoersmaatschappij) zet voor en na de wedstrijd extra metrotoestellen in.
Je kunt voor €1,60 een kaartje kopen waarop je 90 minuten kunt reizen. Voor nog geen €5 kun je ook kiezen voor een dagkaart.
Adresgegevens
Estadio Diego Armando Maradona
Piazzale Vincenzo Tecchio
80125 Napoli, Italie
Vanaf het Centraal Station (Piazza Garibaldi): Neem bus 151 richting Piazzale Tecchio.
Na 25 minuten stap je uit bij halte Augusto-Politecnico. Vanaf dit station loop je in enkele minuten naar het Stadio Diego Armando Maradona.
Als je je in het centrum van Napels bevindt kun je ook instappen op de halte Depretis, zo’n vijf minuten lopen vanaf Piazza Municipio. Het is dan nog 18 minuten reizen met bus 151.
Op het centrale station Montesanto neem je de Ferrovia Cumana trein richting Torre Gaveta. Vervolgens stap je uit bij de halte Mostra. Leuk extraatje: dit station is voorzien van muurschilderingen van diverse Napoli-iconen. Vanaf het treinstation is het nog een paar honderd meter lopen naar het stadion.
Van het Centraal Station Garibaldi kun je ook de Trenitalia Linea 2 nemen richting Pozzuoli.
Je stapt vervolgens uit bij station Napoli Campi Flegrei.
De zijdes van het stadion zijn:
Momenteel is het stadion alleen geopend tijdens wedstrijddagen. Er is geen rondleiding te boeken, en evenmin is er een clubmuseum. Dit zal echter binnen korte tijd veranderen, als we de berichten mogen geloven. Er zijn plannen voor zowel een Napoli clubmuseum als een Diego Maradona museum in het stadion. Het blijft echter Napels, dus het zou ook nog zomaar een paar jaar kunnen duren natuurlijk…
Veel fans hangen al uren voor de wedstrijd rond bij het stadion. Er zijn dan al overal stalletjes en foodtrucks te vinden waar snacks, broodjes en dranken worden verkocht. In de straten rondom het stadion zijn ook talloze barretjes en restaurantjes. En vergeet zeker niet om tijdens je trip een pizza te bestellen. Napels is dé thuishaven van de pizza; de Pizza Margherita is hier uitgevonden. Op straat vind je overal stalletjes die een ‘pizza fritta’ (een gefrituurde pizza) verkopen, en daarnaast vind je hier de beste pizzeria’s van Italië.
Vanuit dit restaurantje op Piazza Gabriele D’Annunzio heb je een geweldig uitzicht op het stadion. Deze eettent ligt dan ook op nog geen 200 meter van de ingang van de Curva B. Veel fans komen hier voor de wedstrijd nog een pizza, portie inktvis of spaghetti met mosselen en citroen verorberen. Ook na de wedstrijd komen veel bezoekers een biertje halen om op een prettige manier de eerste volle metro’s te ontlopen. De openingstijden zijn van 10.00 tot 15.30 en van 18.00 tot 23.30.
Ben je het Italiaanse bier op een gegeven moment zat, dan kom je in deze populaire Schotse pub (op de Via Guido Menzinger, vlakbij metrostation Medaglie d’ Oro) zeker aan je trekken. Alle maaltijden worden vers bereid, waarbij vooral de sandwiches enorm geliefd zijn. Daarnaast is er een ruime keuze aan internationale bieren van de tap beschikbaar. Op de vele televisieschermen wordt zowel Italiaans, Engels als Schots voetbal vertoond. De uitzendingen van de live-wedstrijden van Napoli trekken zo’n 300 fanatiek meelevende fans, die dan ook voor een geweldige sfeer zorgen.
We zeiden het al; je kunt Napels niet verlaten zonder een pizza te hebben gegeten. En waar kan dat beter dan in deze iconische pizzeria in het hart van de stad, die al sinds 1870 bestaat. De scene waarin Julia Roberts in de film ‘Eat Pray Love’ een pizza eet, is in deze pizzeria opgenomen. Vanwege de grote populariteit zul je wel een nummertje moeten trekken voor je plaats kunt nemen. Er worden slechts twee soorten pizza geserveerd: de Margherita en de Marinara. Beiden zijn echter van fenomenale kwaliteit. De pizzeria is dagelijks geopend van 11.00 tot 23.00, en bevindt zich op de Via Cesare Sersale 1, op slechts 500 meter afstand van het Piazza del Mercato en de haven.
Napoli werd officieel opgericht in 1926, al gaan de wortels terug tot 1904. Toen werd de Naples Foot-Ball & Cricket Club opgericht door Engelse havenarbeiders. Nadat de club in 1922 fuseerde met een andere club uit Napels werd in 1926 de naam gewijzigd in AC Napoli.
De eerste vijftig jaar van zijn bestaan kende de club maar weinig succes. In goede jaren eindigde Napoli in de middenmoot van de Serie A, maar ook degradeerde de club geregeld naar het tweede niveau. Wel wist men in 1962 de nationale beker te winnen, nota bene als Serie B-club. Pas in het begin van de jaren zeventig deed Napoli van zich spreken in de top van de Serie A, met spelers als Dino Zoff (de befaamde keeper) en José Altafini. In 1975 eindigde de club als tweede in de Serie A en een jaar later werd voor de tweede maal de beker gewonnen. Weer een jaar later werd in de Europacup 2 de halve finale gehaald, waarin Anderlecht te sterk bleek. Daarna zakte de club weer terug naar de anonimiteit.
In 1984 kwam Diego Armando Maradona op 23-jarige leeftijd over van FC Barcelona. Met zijn komst begonnen de grote successen van de club. In plaats van de strijd tegen degradatie deed Napoli nu mee voor de landstitel. In de zeven jaar dat de Argentijn in Zuid-Italië speelde, won de club de nationale beker, de Italiaanse Supercoppa, de UEFA Cup en tweemaal de landstitel. Vooral het middenveld MaGiCa (Maradona, Giordano en Careca) was legendarisch. In 1991 vertrok Maradona na betrapt te zijn op het gebruik van cocaïne. Desondanks bleven de fans hem als een god vereren. In 2000 besliste de club dat zijn rugnummer (10) nooit meer zou worden gebruikt, als eerbetoon aan zijn verdiensten voor de club.
Na het vertrek van Maradona raakte de club enorm in verval. In 2001 degradeerde Napoli en in 2004 werd zelfs het faillissement uitgesproken. Dankzij filmproducer Aurelio De Laurentiis werd een nieuwe club opgericht. De club werd hernoemd als Napoli Soccer en moest in de Serie C (het derde niveau) opnieuw beginnen. In 2007 promoveerde Napoli naar de Serie A en al snel was de club weer terug in de Italiaanse top. Hoewel het geen kampioen wist te worden, eindigde Napoli in de laatste tien seizoenen vier maal als tweede en twee keer als derde. Met nieuwe toppers als Marek Hamšík, Kalidou Koulibaly en Dries Mertens werd in 2012, 2014 en 2020 de Italiaanse beker gewonnen.
Qua rivaliteit zijn er vooral slechte relaties met de Noordelijke teams uit Milaan en Turijn. Wegens het gebrek aan een echte derby wordt er wel gesproken over de Derby Del Sole; oftewel de derby van het Zuiden, tegen AS Roma. Daarentegen bestaat er een warme band tussen de supporters van Napoli en Genua.
Het huidige logo van Napoli bestaat sinds 2006, maar heeft nooit grote veranderingen gekend. Het is een lichtblauwe cirkel met een donkerblauwe rand, en in het midden de witte letter N. Bij de laatste aanpassing zijn enkele tinten en lichteffecten toegevoegd om het wat moderner te maken. De letter N staat echter al sinds 1927 in dezelfde vorm in het logo.
De mascotte van de club is een ezel. In de beginjaren was dit nog een steigerend paard, dat in 1926 op het eerste logo te zien was. Maar toen de club in 1927 slechts 1 punt wist te halen uit 18 duels werd het team spottend ’i ciuciarelli’ genoemd (de ezels). De fans adopteerden het vervolgens als geuzennaam. ’I ciuciarelli’ is inmiddels ook een bijnaam voor de fans van Napoli.
Het tenue van Napoli bestaat uit een lichtblauw shirt met witte nummering, een witte broek en blauwe kousen. Er werd voor de kleur lichtblauw gekozen omdat Napels een kuststad is, gelegen aan de Golfo di Napoli. De kleur van het shirt representeert het water van de Golf. De fans worden om deze reden ook ’Gli Azzuri ’ (De Blauwen) genoemd.
In deze Zuid-Italiaanse stad is het mogelijk om in korte tijd een aantal unieke bezienswaardigheden te bezoeken. Topattracties als de vulkaan Vesuvius en de ooit onder de lava bedolven Romeinse stad Pompeii zijn met het openbaar vervoer binnen een uur te bereiken. Maar ook de stad zelf herbergt authentieke wijken, fraaie kerken en wereldberoemde musea. Daarnaast waart in de stad overal de geest rond van Diego Maradona, die middels grote muurschilderingen, tekeningen, vlaggen en sjaals nog steeds als een heilige wordt vereerd. Vergeet zeker niet onderstaande bezienswaardigheden te bezoeken.
Pompeï was een Romeinse stad met 20.000 inwoners die in de 1e eeuw na Christus onder vulkanische as werd bedolven tijdens een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. In de 16e eeuw werd de stad ontdekt, en in de loop der eeuwen straat voor straat blootgelegd. Daardoor is Pompeï de best bewaarde stad uit de oudheid, en misschien wel de belangrijkste toeristische attractie die Italië rijk is. Met de Vesuvius op de achtergrond dwaal je langs oude tempels, thermale baden, de bakkerij, het grote Theater en het bordeel met zijn erotische schilderingen op de muren.
Omdat Pompeii op slechts 22 kilometer van Napels ligt, kun je de stad eenvoudig op eigen gelegenheid bezoeken. Op het centraal station Garibaldi neem je de Cirrumvesuviana-trein richting Sorrento. Na 40 minuten stap je uit bij het station ‘Pompeii Scavi – Villa dei Misteri’. Dit station ligt tegenover de ingang van het archeologische park. De treinen rijden 2 a 3 keer per uur en voor een enkele reis ben je €6 kwijt. De prijs om Pompeï te bezoeken bedraagt €21, en voor €9 extra huur je een audiogids. De archeologische stad is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 tot 19.00.
Voor de Vesuvius neem je dezelfde trein, maar stap je uit bij station ‘Ercolano Scavi’. Het is hier absoluut aan te bevelen van tevoren online te reserveren.
Natuurlijk is het ook mogelijk bij een toeristenbureau een dagtocht te boeken naar Pompeii en de Vesuvius. Je wordt opgehaald bij het hotel en betaalt zo’n €50 voor een begeleide trip.
Deze authentieke wijk herbergt in de Via Emanuele de Deo een pleintje dat wereldnieuws werd bij het overlijden van Diego Maradona. Het was de plek waar spontaan duizenden fans naar toe kwamen om hun held te herdenken.
Het was oorspronkelijk het plein van de supportersgroep Teste Matte. In 1990 lieten zij een plaatselijke kunstenaar een portret van hun held maken. De gigantische muurschildering is in de loop der jaren uitgegroeid tot het middelpunt van een spontaan ontstaan ‘Maradona-museum’. Door middel van vlaggen, sjaaltjes, tekeningen en foto’s is de loopbaan van de Argentijn in Napolitaanse dienst uitgebeeld. Na zijn dood in november 2020 is het plein uitgegroeid tot een gedenkplaats.
It was initially the square of the supporter’s group Teste Matte. In 1990 they commissioned a local artist to paint a portrait of their hero. Over the years, the gigantic mural has become the centerpiece of a spontaneously created ‘Maradona museum.’ The Argentine’s career in Neapolitan service has been depicted through flags, scarves, drawings, and photographs. After his death in November 2020, the square became a memorial.
Het oude fort van Sant’Elmo torent hoog boven de stad uit en biedt een fenomenaal uitzicht over Napels en omgeving. Je ziet hier de hele Baai van Napels, de Tyrreense Zee, de Vesuvius en de nabije omgeving van de streek Campania. Het is met 414 treden wel een flinke klim naar boven, maar gelukkig kun je ook de kabeltrein nemen. Vlak onder het kasteel ligt het indrukwekkende klooster Certosa di San Martino. Hier kun je dwalen door lange gangen, de kerk en fraaie tuin. Je bereikt het fort door met metrolijn 1 naar station Vanvitelli te reizen, vervolgens loop je nog een klein stukje bergop. De toegang is €5.
Het Nationaal Archeologisch Museum is een van de belangrijkste musea in zijn soort ter wereld. Het heeft zijn wereldfaam te danken aan een unieke collectie objecten uit de oudheid. Mocht je niet in staat zijn om Pompeii te bezoeken, dan kun je hier een enorme collectie vondsten zien, zoals fresco’s en mozaïeken. Via computeranimaties, foto’s en filmbeelden wordt in beeld gebracht hoe de verwoesting van de stad in zijn werk is gegaan. Je vindt er ook afgietsels van mensen die probeerden hun bezittingen in veiligheid te brengen voor de uitbarstende vulkaan.
Het museum is geopend van 09.00 tot 19.30 (dinsdag gesloten) en tickets kosten €15. Twee volwassenen betalen €26 (familieticket). Het museum is eenvoudig te bereiken met metrolijn 1 (halte ‘Museo’).
The museum is open from 09.00 to 19.30 (closed on Tuesdays), and tickets cost €15. Two adults pay €26 (family ticket). The museum is easily reached by metro line 1 (stop ‘Museo’).
We hebben een geweldig lang weekend in Napels gehad. De perfecte combinatie van een citytrip en een fanatieke voetbalwedstrijd tussen de lokale supporters. Bijzondere stad, die door de drukte wel even tijd nodig heeft om aan te wennen, maar daarna onder je huid gaat zitten. Het gemak van een totaal-arrangement is dan erg handig, zodat daar geen onrust over is. Alles was perfect gecommuniceerd en geregeld. Prima hotel aan de rand van het centrum, de tickets duidelijk en ruim om tijd af te halen bij het stadion en fijne vluchttijden.
Tip: Dankzij een fietstour met lokale gids, de ochtend van de 2e dag, weet je de goede plekjes te kiezen ipv de meute achterna te lopen. Zo hadden we een interessantere tour door de ondergrondse/oude stad en zijn we een hele middag door de 'Spaanse wijk' gewandeld, die helemaal gek is van de club Napoli en de 'heilige' Maradonna. De perfecte voorbereiding voor de wedstrijd een dag later.
Met in ons achterhoofd de hoop dat we naar een beslissende wedstrijd van Napoli voor de Scudetto gingen kijken hadden we geboekt. Op het moment dat we gingen (speelronde 36) had Napoli het weekend ervoor de titelkansen zo goed als verspeeld. Ondanks dat hadden we er nog steeds enorm veel zin in maar we waren wel een beetje bang dat er daardoor een tamme sfeer zou zijn in het stadion… niets was minder waar! Qua sfeer was het vergelijkbaar met een Europese wedstrijd van Feyenoord. Werkelijk het hele stadion zong mee met alle liederen. Beide korte zijden waren heel erg fanatiek en zongen tegen elkaar op. Mijn buurman in het stadion legde me uit dat de ene kant voor de president is (hij doet het goed met Napoli) en de andere kant tegen de president (hij investeert te weinig in goede spelers). Dit was wel een aparte ervaring maar het kwam de sfeer eigenlijk alleen maar ten goede. De mensen die om ons heen zaten deelden zelf gemaakte pizza koeken uit. Ze vertelden dat ze dat altijd doen omdat ze het belangrijk vinden dat er een goede sfeer in het stadion is, over gastvrijheid gesproken! Dit stond toch wel in schril contrast met de (veelal negatieve) berichtgeving over Napels in de media. Mijn buurman gaf ook aan dat dit niet terecht is. Er zijn uiteraard slechte stukken waar je beter niet kan komen maar die heb je in iedere grote stad. Stadio San Paolo is prima te bereiken met de metro. Het is een oud stadion maar ademt een en al voetbal. Het allerbovenste stukje ring is sinds een jaar of vijf gesloten. Dit moet eerst gerenoveerd worden maar daar lijkt niet al te veel haast mee gemaakt te worden. Als je met een gezin bent kan je beter de wat rustigere plekken op de lange zijde kiezen. Als je tussen de fanatieke fans wil staan dan zijn de plekken voor de korte zijde een betere optie. Dan moet je uiteraard wel eerst besluiten of je voor of tegen de president bent.. Maradona is in Napels een levende legende en staat op een voetstuk waar wij ons als nuchtere Nederlanders niks bij voor kunnen stellen. Marek Hamsik die zo’n beetje zijn hele leven voor Napoli speelt staat op ruime afstand op een tweede plaats. Kort daarachter de enige Italiaan (en tevens geboren en getogen Napolitaan) Insigne.
Met in ons achterhoofd de hoop dat we naar een beslissende wedstrijd van Napoli voor de Scudetto gingen kijken hadden we geboekt. Op het moment dat we gingen (speelronde 36) had Napoli het weekend ervoor de titelkansen zo goed als verspeeld. Ondanks dat hadden we er nog steeds enorm veel zin in maar we waren wel een beetje bang dat er daardoor een tamme sfeer zou zijn in het stadion… niets was minder waar! Qua sfeer was het vergelijkbaar met een Europese wedstrijd van Feyenoord. Werkelijk het hele stadion zong mee met alle liederen. Beide korte zijden waren heel erg fanatiek en zongen tegen elkaar op. Mijn buurman in het stadion legde me uit dat de ene kant voor de president is (hij doet het goed met Napoli) en de andere kant tegen de president (hij investeert te weinig in goede spelers). Dit was wel een aparte ervaring maar het kwam de sfeer eigenlijk alleen maar ten goede. De mensen die om ons heen zaten deelden zelf gemaakte pizza koeken uit. Ze vertelden dat ze dat altijd doen omdat ze het belangrijk vinden dat er een goede sfeer in het stadion is, over gastvrijheid gesproken! Dit stond toch wel in schril contrast met de (veelal negatieve) berichtgeving over Napels in de media. Mijn buurman gaf ook aan dat dit niet terecht is. Er zijn uiteraard slechte stukken waar je beter niet kan komen maar die heb je in iedere grote stad. Stadio San Paolo is prima te bereiken met de metro. Het is een oud stadion maar ademt een en al voetbal. Het allerbovenste stukje ring is sinds een jaar of vijf gesloten. Dit moet eerst gerenoveerd worden maar daar lijkt niet al te veel haast mee gemaakt te worden. Als je met een gezin bent kan je beter de wat rustigere plekken op de lange zijde kiezen. Als je tussen de fanatieke fans wil staan dan zijn de plekken voor de korte zijde een betere optie. Dan moet je uiteraard wel eerst besluiten of je voor of tegen de president bent.. Maradona is in Napels een levende legende en staat op een voetstuk waar wij ons als nuchtere Nederlanders niks bij voor kunnen stellen. Marek Hamsik die zo’n beetje zijn hele leven voor Napoli speelt staat op ruime afstand op een tweede plaats. Kort daarachter de enige Italiaan (en tevens geboren en getogen Napolitaan) Insigne.
Tip: Napels is t.o.v. Milaan en Rome een stad met meer armoede. Dit is goed te zien als je in de buurt bent van het centraal station Garibaldi. In de wijk Quartieri Spagnoli ziet het er allemaal een stuk beter uit. Hier zie je ook waar Napels om bekend staat met de smalle gezellige straatjes en de waslijnen van balkon naar balkon. In deze wijk bevinden zich ook mooie graffiti’s van Maradona. Volg hiervoor de wegaanwijzingen met ‘Murales’.
de laatste jaren ga ik met in Finland wonende zoon op voetbaltrip ipv vakantie. Omdat we beiden sympathie voor Napoli hebben en de prijs en duur van de reis (4 dagen) gunstig was ten opzichte van andere opties gekozen voor Napoli- Udinese. we vlogen al om iets over 6 in de ochtend; dan heb je nog wat aan de dag! Hotel was B&B: éénvoudig, lastig te vinden + binnen te komen en niemand spreekt Engels (wel schoon). De kaarten werden in het hotel bezorgd; ik vreesde al of dat goed zou gaan, want tussen 12 en 6 is er volgens mij niemand in het appartement. na gezoek bleken de kaarten bij een nieuwsgierige bewoonster van het complex annex portier bezorgd te zijn. Was ze niet van gediend (?); zéér boos, maar sprak geen Engels dus ik weet niet waarom. Uren op de kamer wachten op de kamer leek me ook geen aantrekkelijk idee. De stad is overigens zeer fraai en interessant; het leven, de bezienswaardigheden en ontspanning/ horeca. Veel gehoorde vuilnis: bij het station, maar niet in de oude stad. eten zeer betaalbaar en leuke terrasjes gevonden (gids gehaald). met de metro naar het stadion. Geweldige wedstrijd gezien met geweldige sfeer (Feijenoord, maar wat vriendelijker). Iedereen staat tijdens de wedstrijd en de toegewezen plaatsen hebben we nooit gezien. een 4-2 winstwedstrijd was mooi meegenomen. de metro reed 'terug' niet; ik weet niet of dit standaard is of incident. Mocht de pret niet drukken. Napels is een aanrader